Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Premiér Jaroslaw Kaczyński včera řekl, že Polsko nezačne se stavbou obchvatu, který měl vést přes chráněnou oblast u řeky Rospudy. Na záměr polské vlády si stěžovali ochránci životního prostředí, které v pondělí podpořila i Evropská komise. Předala Evropskému soudu podnět, aby vydal příkaz k zastavení stavby.

Majitelé vodních skútrů mohou vyrazit na některá místa řek
Milovníci tohoto sportu, tak cítí obrovskou úlevu. V roce 2002 svůj rize letní koníček totiž kvůli vyhlášce ministra životního prostředí Kužvarta v létě nesměli provozovat. To se teď změní. Řidiči skútrů tak mohou vyrazit na 7 míst na Vltavě a Labi, kde nikoho neruší a nepůsobí komplikace rybářům.
Ministerstvo dopravy chce situaci ještě zlepšit a chystá podle mluvčího Karla Hanzelky novelu zákona o plavbě: "Dáme obcím pravomoc, aby si každá rozhodla o tom, jestli chce na území obce provozování vodních skútrů. Na novelizaci tohoto zákona začneme pracovat letos na podzim a očekáváme, že ten legislativní proces bude trvat přibližně rok."

27. cervna byly na Vyboru EP pro zivotni prostredi prezentovany prvni vysledky projektu CITEair (Common information on European air - http://www.airqualitynow.eu/default.php ).
V ramci tohoto projektu jsou pravidelne sledovany a porovnavany hodnoty znecisteni ovzdusi v 11 evropskych mestech a regionech. Cilem projektu je motivovat mesta ke zlepseni kvality ovzdusi.
Hlavnim nastrojem je spolecny index znecisteni ovzdusi.
Hodnoty znecisteni ovzdusi jsou aktualizovany kazdy den. Jednim ze sledovanych mest je i Praha.

Greenpeace zverejnili seznam letosnich pestitelu geneticky modifikovane Bt  kukurice MON 810. Greenpeace tak nahradilo funkci Ministerstva zemedelstvi CR. Verejnost ma moznost zjistit, kde presne se u nas kontroverzni GM kukurice pestuje, biozemedelci zase mohou vyhodnotit pripadna rizika.
http://www.greenpeace.cz/?x=2017608

Vcelku obsahly, prubezne aktualizovany seznam nejen anglicky psane literatury o ekologii najdete zde http://www.ecobooks.com/.
Pokud hledate ekologicke poradny  a jejich aktivity v Jihomoravskem kraji, najdete vznikajici sit zde: htpp://www.evvojmk.net

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů