Pátek, 19. dubna 2024

Poručí ekologické fondy větru?

Poručí ekologické fondy větru?

Minulý týden se korunovým podílovým fondům nevydařil. Na ročních výnosech těch akciových se odrazil všeobecný pokles trhů. V podobné situaci doporučují experti nakupovat. Využili manažeři fondů této příležitosti, nebo vyčkávají?
ČNB podle očekávání zvedla základní úrokové sazby na 3 %. Tento krok by se ale neměl podle mluvčího IKS Komerční banky Jaroslava Kropáčka ve zhodnocení dluhopisových fondů, denominovaných v koruně, prakticky projevit. Trh s ním totiž počítal.
Správci domácích i zahraničních fondů publikovali výsledky za 1. pololetí. Výplývá z nich, že majetek fondů překročil 300 mld. Kč, nepřekvapí velký zájem o zajištěné fondy.
Investovat, což platí hlavně o akciích, se má dlouhodobě. V době silných turbulencí na trzích hledá řada investorů alternativy, kam vložit peníze.

Po zelených fondech, o které byl zjevně menší zájem, než kdysi čekali jejich správci, přicházejí do ČR ekologické fondy. Při stále větším důrazu, který svět klade na životní prostředí, mohou představovat zajímavou alternativu. Investor by si ale měl uvědomit, že je mohou jako akciové fondy více či méně ovlivňovat výkyvy akciových trhů.
O dvou novinkách - Fondu Živé planety a fondu ČSOB Vodního Bohatství 2 jsme již informovali. Skupina Erste, do níž patří i Česká spořitelna, zase nabízí zájemcům fond ESPA WWF Stock Umwelt.
Na českém trhu je možné koupit i Pioneer Fund - Global Ecology. Podle agentury Bloomberg letos vynáší fond, založený v roce 1990, asi 15 %. Je denominován v eurech, proto je třeba počítat s měnovým rizikem. Takřka čtvrtinu portfolia fondu tvořily koncem března německé tituly. Fond dále investoval hlavně do akcií amerických, švýcarských, britských a španělských firem. Asi tři procenta majetku fondu tvořily akcie firmy Repower zabývající se využitím větrné energie. Podobně jsou orientovány i společnosti Vestas Wind a Abengoa, na které se fond rovněž orientuje. Záběr firmy Gamesa Corp. Technology je daleko širší, Sociedad General je dodavatelem pitné vody. Zabývá se i jinými ekologickými aktivitami.
Větru a dešti, jak známo, poručit nelze. Třeba přesto přivanou zajímavou investici.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů