Čtvrtek, 28. března 2024

Amazonií povede "ekologický" plynovod

Amazonií povede "ekologický" plynovod
Představa plynovodu v amazonské džungli je noční můrou všech ochránců přírody. Potrubí, jež se nyní pokládá v Brazílii, však překvapivě tolik kritiky nevyvolává.

Plynovod, který staví brazilská společnost Petrobras a jenž povede zemní plyn do dvoumilionového říčního přístavu Manaus, se snaží minimalizovat dopad na přírodu a měl by znamenat i lepší život pro obyvatele této oblasti.

Potrubí o délce 670 kilometrů, jehož položení bude stát 1,3 miliardy dolarů, má do Manausu přivést plyn již příští rok v dubnu.

Vrtulníky a lodě

Při podobných projektech se většinou ničí prales. Vykácejí se do něj cesty, podle nichž se pak plynovod položí. Stálé cesty se však tentokrát skoro nebudovaly. Materiál dovážely dělníkům armádní helikoptéry nebo lodě po řekách. Stavbaři byli často ubytováni na plovoucích noclehárnách.

Při posuzování ekologických dopadů projektu ropné koncerny běžně zaplatí firmy, které pak vypracují studii v jejich zájmu. Podle listu The Christian Science Monitor ale v tomto případě projekt nezávisle posoudila místní univerzita.

Plynovod z oblasti Urucu by neměl pomoci pouze Manausu, jehož obyvatelé by již tolik nezáviseli na generátorech a naftě. Petrobras se zavázal, že za 30 milionů dolarů vybuduje ještě dalších 125 kilometrů potrubí, které povede do sedmi menších měst v oblasti.

Petrobras také daroval vládě ve spolkovém státu Amazonas 21 milionů dolarů na podporou služeb, stavbu škol, boj s malárií či zajištění pitné vody.

Podobné projekty vedou i k nekontrolované migraci lidí, jež vyvolává sociální problémy. Ve městě Coari, kam byl již dříve plynovod postaven (ten nový se na něj nyní napojí), se pak několikanásobně zvýšil počet obyvatel. Nyní zde žije nejspíš více než 100 tisíc lidí. Mnoho z nich ale nakonec žádnou práci nenašlo a skončilo ve slumech. Chudoba zde vede i k rozšíření jiného fenoménu: prostituce.

Plynovod do Manausu dal práci tisícům místních lidí. Společnost Petrobras se zavázala, že dvě třetiny pracovníků, které při výstavbě zaměstná, budou z této oblasti.

Model pro budoucnost?

Důvody, proč se Petrobras snažil se svými kritiky spolupracovat, jsou především pragmatické. V této oblasti bude chtít v budoucnosti nejspíš postavit další potrubí a nynější chyby by jeho další projekty mohly ohrozit.

Plynovod však podporuje i brazilský prezident Luis Inácio Lula da Silva. "Není dobré, když lidé říkají, že Amazonie musí být přírodní rezervací, a zapomínat na to, že zde žijí miliony lidí, kterým plyn může pomoci," říká Lula da Silva.

"Opravdu se snažili minimalizovat dopad a výsledek není tak špatný, jak jsme se obávali," řekl deníku The International Herald Tribune Paulo Adário z organizace Greenpeace, který působí v této oblasti. "Protože budou těžit plyn přímo v srdci Amazonie a vytvoří model pro to, jak se to bude dělat v budoucnosti, jsou však naše obavy pochopitelné a nutné," dodal.

Dějiny chyb

Petrobras již mnohokrát způsobil znečistění přírody. "Pokud však nyní neudělá nějakou obrovskou chybu, mohl by to zvládnout," řekl již dříve agentuře Reuters Roberto Smeraldi ze sdružení Přátelé Země v Brazílii.

"Dějiny společnosti Petrobras jsou ale samozřejmě plné obrovských chyb," dodal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů