Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové chtějí značit zboží

Ekologové chtějí značit zboží

Jezte pomeranče, ať máte v zimě nějaké vitaminy. S touto výzvou se v bohatých evropských zemích obracejí na své děti snad všechny matky. Jenže někteří rakouští poslanci z vládní lidové strany (ÖVP) se domnívají, že zdravotní účinky v případě exotického ovoce a dalších potravin, dovezených ze vzdálených zemí, nejsou z globálního pohledu zdaleka tak příznivé, jak se lidé domnívají.


Důvod je údajně jednoduchý. Aby si rakouské dítě mohlo dát v lednu ke svačině pomeranč, musí mu ho někdo dovézt ze vzdálenosti mnoha tisíc kilometrů. Doprava takových pomerančů, ať už lodí či letadlem a následně kamiony, neúměrně zatěžuje životní prostředí a přispívá k nezdravým klimatickým změnám. Mladí poslanci ÖVP proto před týdnem zahájili cyklistickou jízdu Rakouskem s požadavkem, aby na obalu každé potraviny bylo jasně vyznačeno, jakou vzdálenost na cestě ke konečným spotřebitelům musela urazit.

„Je jasné, že v boji proti klimatickým změnám nesmíme zapomínat ani na oblast dopravy a potravinového trhu. Ptám se sama sebe, zda je například nutné, abychom v zimě jedli jahody,“ řekla listu Kurier lidovecká poslankyně Barbara Einbingerová. Cyklistickou jízdu o celkové délce pěti tisíc kilometrů, na níž se v sedlech střídali i významní politici rakouských lidovců, oficiálně podpořili i bývalý kancléř Wolfgang Schüssel či současný vicekancléř Wilhelm Molterer. Oba také část trasy ujeli na kole. „Právě současná vlna veder nám připomíná, že klimatické změny mají důsledky i pro náš každodenní život,“ uvedl Schüssel.

Doprava se na emisích oxidu uhličitého, přispívajících k takzvanému skleníkovému efektu, podílí celosvětově zhruba jednou třetinou. Mladí lidovečtí poslanci proto chtějí, aby ekologicky zaměření konzumenti mohli z obalu potraviny zjistit, kolik kilometrů a jakým způsobem na své cestě za zákazníkem urazila. Pak by sami rozhodli, zda budou kupovat zboží, jehož dovoz znečišťuje ovzduší. A nejde údajně jen o exotické ovoce. „Nedokážu například pochopit, proč se třeba kvůli pár centům na kile vozí maso ze Španělska do Rakouska nebo naopak, když obě země mají vlastního masa dostatek. Jaké škody tahle doprava způsobuje, už nikdo nepočítá,“ řekl už loni LN sedlák Helmut Mayer, který chová krávy na maso nedaleko Freistadtu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů