Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rozhodnutí o zahájení stavby kontroverzního mostu přes Labe v památkově chráněné zóně Drážďan včera zvrátil vrchní správní soud německé spolkové země Sasko. Stavební práce poblíž Lesního zámečku měly začít příští pondělí, soud však vyhověl žádosti organizací na ochranu přírody, které se s výstavbou mostu v drážďanském labském údolí nechtějí smířit.
Při realizaci projektu by bylo téměř jisté, že labská nábřeží v Drážďanech by zmizela ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Konference UNESCO letos rozhodla dát Drážďanům čas na navržení alternativ, avšak znovu chce o setrvání lokality na své listině rozhodovat už v říjnu.

Stát má již k dispozici dividendy od společnosti ČEZ. Celkem 6,8 miliardy korun chce využít především na dopravu, ekologické zátěže nebo restituční náhrady. Včera to sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Odeslání peněz státu potvrdila i mluvčí ČEZ Eva Nováková. ČEZ začal dividendy vyplácet 1. srpna. Státu připadlo nezdaněných osm miliard z celkových 11,8 miliardy korun.

Peking začne v druhé dekádě tohoto měsíce aplikovat opatření na omezení jízdy motorových vozidel. Cílem je získat údaje a informace o zlepšení kvality ovzduší způsobeném omezením jízdy motorových vozidel. Cituje dnes tisková agentura Nová Čína náměstka šéfa pekingského úřadu pro ochranu životního prostředí Du Shao-zhonga.
Tentýž vedoucí řekl, že kvalita ovzduší v Pekingu se v současnosti značně zlepšuje. Ale stále čelíme velkým výzvám ve vztahu ke snížení znečištění ovzduší. Zejména rychlý růst počtu automobilů a emisí jejich výfukových plynů se stávají jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší.
S cílem poskytovat vědecký podklad pro zajištění kvalitního ovzduší během Pekingské olympiády roku 2008, se zmíněné opatření bude uplatňovat ve dnech 17. až 20. srpna.

Britské veterinární úřady uvědomily Evropskou komisi, že laboratorní testy potvrdily nákazu chovu dobytka u Guildfordu slintavkou a kulhavkou. Britové uplatňují všechna opatření předepsaná směrnicí pro tlumení slintavky a kulhavky zahrnující utracení nataženého chovu, zřízení ochranné a kontrolované zóny a zvýšení bio-bezpečnosti. Nad rámec povinností uvalily britské úřady rovněž zákaz převozu přežvýkavců a prasat po celé Británii. Evropská komise stvrdila Britská opatření a zakázala vývoz a dovoz zvířat ohrožených slintavkou a kulhavkou a masných produktů z a do Velké Británie. Výjimku tvoří produkty vyrobené před 15.7.2007.

Podle aktuální statistiky zpracované prostřednictvím evropského systému EFFIS (European Forest Fire Information Systém) je letošní rok katastrofický z hlediska lesních požárů. Od ledna do konce července 2007 podlehlo v EU požárům 3.376 km2 lesů, zatímco za celý loňský rok se jednalo 3.585 km2. S lesními požáry mají problémy především Řecko, Kypr, Bulharsko, Chorvatsko, Itálie a Španělsko.

Klimatické změny jsou fenoménem, kterému věnuje Evropská unie značnou pozornost. Na jedné straně je potřeba jim příslušnými nástroji zamezovat (např. systém obchodování s emisemi) a na straně druhé je potřeba se adaptovat na změny způsobené měnícím se klimatem. Klimatickými změnami je ovlivněna řada sektorů – zemědělství, vodní hospodářství, ochrana přírody, rybolov, apod. Komise v zelené knize nastiňuje možné přístupy a integraci tohoto komponentu do evropských politik včetně podpůrných programů.  Komise k Zelené knize organizuje 3. července v Bruselu veřejné slyšení. Následně vyhlásí i internetovou konzultaci s uzávěrkou v listopadu 2007. 

Další informace dokument ve formátu html

Zelená kniha dokument ve formátu pdf

V návaznosti na publikaci zelené knihy „Přizpůsobení se změně klimatu v Evropě – možnosti pro postup EU“ (červen 2007, další informace zde) otevřela Evropská komise veřejnou konzultaci k této otázce. V rámci zelené knihy nastiňuje Komise možné postupy a opatření, jak se EU může přizpůsobovat klimatickým změnám prostřednictvím změny komunitárních politik. K dispozici je on-line dotazník.

On-line dotazník dokument ve formátu html

Další informace dokument ve formátu html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů