Pátek, 29. března 2024

Harry Potter: český překlad na ekologickém papíře

Harry Potter: český překlad na ekologickém papíře

Česká republika - Kniha  o mladém čaroději Harrym Potterovi vyjde poprvé v České republice na papíře z ekologicky a šetrně obhospodařovaných lesů s prestižním certifikátem FSC. Dohodli se na tom Greenpeace s nakladatelstvím Albatros. U nás jde o úplnou novinku.

Na tisku se bude podílet několik tiskáren

Nakladatelství Bloomsbury Publishing ve Velké Británii vydalo 21. července na přání autorky J.K. Rowlingové poslední díl Harryho Pottera na certifikovaném papíře. Ve Velké Británii a Německu byly již některé díly této série a jiné knihy vydány na FSC papíře, ale u nás se jedná o úplnou novinku.
Nakladatelství Albatros musí získat certifikát zpracovatelského řetězce FSC, jako doklad kontroly původu papíru. Harry Potter patří k nejprodávanějším knihám na českém trhu, a protože bude potřeba velký náklad, na tisku se bude podílet hned několik tiskáren dohromady.

Pracovníci FSC pomůžou nakladatelství

„Vítáme odpovědné rozhodnutí nakladatelství Albatros a jsme připraveni pomoci s technickou stránkou certifikace tiskáren. Rozhodnutí Albatrosu je skvělou zprávou pro české čtenáře, kteří chtějí mít jistotu, že koupí knihy nepřispívají k devastaci lesů. FSC jim dává tuto záruku.“, řekl Michal Rezek, ředitel FSC ČR, české pobočky mezinárodní nevládní neziskové organizace Forest Stewardship Council (FSC)

Co je vůbec FSC?

Je samostatnou nevládní neziskovou organizací a zároveň národní iniciativou FSC s působností v České republice. Organizace a značka byla vytvořena na počátku 90.let. Hlavní náplní FSC v ČR je podporovat přírodně blízké lesní hospodaření prostřednictvím certifikace lesů a podniků ve zpracovatelském řetězci dřeva, propagovat jejich výrobky ze dřeva - s logem FSC, poskytovat poradenství při certifikaci lesů a dřevozpracujících podniků podle principů FSC, vytvořila a reviduje Český standard FSC pro přírodní a sociálně-ekonomické podmínky České republiky.
Na tomto úkolu pracuje komise, rozdělená podle převažujícího zájmu odborníků na tři sekce: ekonomickou, sociální a ekologickou, monitoruje certifikační proces na území České republiky, vydává elektronický magazín Dobré dřevo. V cizích zemích se stala velmi populární a stále více zákazníků začalo vyhledávat výrobky ze dřeva s logem FSC.

Poptávka velmi rychle roste, na trhu je přes 20 000 druhů výrobků s tímto logem.

Zdroj: http://www.studentskemestecko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů