Pátek, 19. dubna 2024

Ekologických aut jezdí málo, jsou drahá

Ekologických aut jezdí málo, jsou drahá

ZLÍNSKO - Některá vozidla na alternativní ekologický pohon jsou na Zlínsku stále raritou. Zatímco aut na zkapalněný propan-butan a hybridních vozidel mírně přibývá, na elektromobily či vozy poháněné například rostlinným olejem či vodíkem člověk v těchto končinách nenarazí.

„Celkem evidujeme jedenasedmdesát tisíc tři sta vozidel, z toho deset až patnáct procent je automobilů na LPG, tedy na zkapalněný propan-butan,“ uvedl vedoucí oddělení evidence motorových vozidel zlínského magistrátu Martin Šoc. O něco méně je na Zlínsku aut na hybridní pohon. Vozidlo na vodík, rostlinný olej či zemní plyn je velkou raritou. „Jestli se vyskytuje jedno v celém kraji, tak je to hodně,“ zasmál se.

Hlavním důvodem, proč ekologická auta Zlínsko nebrázdí více, je jejich vyšší pořizovací cena. Například vozidlo na vodíkový pohon je asi šestkrát dražší než běžný automobil. Levnou záležitostí není ani přestavba klasického spalovacího motoru na ten alternativní. „Měsíčně předělám kolem devíti vozů,“ řekl Richard Koutný ze zlínské firmy HL Propan, která montáže provádí. Přestavba na LPG vyjde asi na třicet tisíc korun.

„Řidič ulehčí životnímu prostředí, ale také ušetří asi korunu dvacet haléřů za kilometr jízdy,“ prozradil mechanik. Zájem o službu podle něj mírně stoupá. Čerpacích stanic na LPG je jen ve Zlíně a blízkém okolí více než pět.

Hned dva typy ekologických vozů Toyota prodává  zlínský autosalon Zliner. „Jde o auta hybridní, která kombinují klasický spalovací motor s elektromotorem,“ uvedla asistentka ekonomického ředitele  Helena Součková. „Nejdou na odbyt tak jako jiná auta, protože jsou asi o třetinu dražší. Neprodáme jich více než deset za rok,“ upřesnila.

K mání je ve Zlíně i hybridní Honda Civic. „Prodává se velice málo, tak jedna za rok,“ řekl ředitel autosalonu Honda Zlín Jaroslav Jelínek. „Lidé jsou neinformovaní a pomohlo by, kdyby ekologické vozy podpořil stát, jako to funguje jinde ve světě,“ dodal.

Zlínské ochránce přírody z Ekocentra Čtyřlístek mrzí, že ekologických motoristů je v regionu tak málo. „Lidé o tom jednak ještě nemají takové povědomí, jednak obracejí každou korunu a nechtějí za auto platit více, i když je to třeba pro dobrou věc,“ myslí si jednatel sdružení Martin Davidov. ⋌


Veronika Kačírková

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů