Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zastupci statních i soukromých lesniku, Hnuti DUHA, drevarske spolecnosti, vedci z Akademie ved i dalsich pracovist, myslivci a ministerstva - v takove smesici obvykle panuji naprosto odlisne nazory na peci o ceske lesy. Presto se behem poslednich nekolika mesicu na serii jednani za zavrenymi dvermi pokouseli dohodnout na podobe takzvaneho Narodniho lesnickeho programu na pristich sest let. Kazdy tyden venovali cely den jednomu tematu - vyjednavalo se takrka o kazdem slove. Minuly tyden novinarum predlozili svoji dohodu.
Nejenze vsechny strany dospely ke konkretnimu vysledku. Sestavili take plan, jak ozdravit ceske lesy. Dohoda pocita s omezenim holosecneho kaceni, vetsi vysadbou listnacu a jedli, ponechavanim casti stromu k zestarnuti a zetleni nebo s rozsirenim ploch v rezervacich, ktere se bez lidskych zasahu promeni v pralesy. Spokojen je take Jaromir Blaha, sef lesniho programu Hnuti DUHA, ktery pri vyjednavani zastupoval ekologicke organizace. Kompletni text dohody:
http://www.uhul.cz/nlp_forum/index.php?url=entries.php&room_id=83

Prvni srpnovy vikend dve desitky dobrovolnych pracovniku Hnuti DUHA sbiraly odpadky na moravskem hrebeni Javorniku. Akce nemela pouze ukazat nekterym turistum, aby si nezvykali na vyhazovani cehokoli v horach s tim, ze je nekdo odnese. Hlavnim cilem bylo: ochranit medvedy, kteri se v Beskydech a Javornikach vyskytuji.
Odpadky jsou pro medvedy snadnym a lakavym zdrojem potravy. Hrozi ale, ze si na ne zvyknou a zacnou je vyhledavat i okolo lidskych sidel. Ztratili by tak svou prirozenou plachost, coz nebezpecne pro lidi i pro selmy samotne. Dobrovolnici v horach odhalili nekolik zapachajicich kontejneru a vysbirali sest pytlu odpadku, každý po sedesati litrech.
Vice o ochrane velkych selem:
http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=programy&art=slozka&id_prace=8&id=29

Tip na konec prazdnin: pripominame poznavaci turu napric Sumavou. Nepropasnate sanci poznat hory skrz na skrz. Hnuti DUHA koncem srpna porada nekolikadenni vylet narodnimi parky na ceske i nemecke strane pohoří. Behem ctyr dnu ujdete asi 90 kilometru, prohlednete si nejkrasnejsi mista, vcetne¨zbytku horskych pralesu, ledovcovych jezer a raselinist. Budete moci srovnat peci o prirodu na dvou stranach hranice - vse s odbornym vykladem.
Podrobne informace a prihlaska on-line:
http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=kalendar&id_prace=&id=24

Ochutnavka EkoBiografu, knihkupectvi, maly obchudek Hnuti DUHA a informacni stanek okoreni prespristi vikend (24.-28 srpna) uz tak lakavy program hudebniho festivalu Eurotrialog v Mikulove. Festivalove kino bude ve stanu Hnuti DUHA od patecniho odpoledne promitat filmy s ekologickou tematikou. Na programu je napriklad Prapodivny svet prirody, Still We Ride! (A přece jezdíme!) ci Promeny Tater. Najdete nas v prostoru mezi amfiteatrem a sapito.
Vice: http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=kalendar&id=36

Společnost Kovohutě Příbram nástupnická zvýšila od začátku roku do července tržby o téměř 60 procent na miliardu korun. Největší zásluhu na tom má divize Recyklace, jejíž podíl na celkových tržbách byl 73 procenta, uvedl marketingový manažer Miroslav Jarolímek. Loni měla firma celkové tržby 1,4 miliardy korun, to bylo o čtvrtinu víc než v roce 2005. Divize Recyklace se zabývá výkupem a zpracováním olověných odpadů, zejména autobaterií.

Alan Mulally, CEO automobilky Ford, se opět vyslovil proti limitům pro obsah CO2 ve výfukových plynech - tentokrát s tím, že za lepší alternativu označil spotřební daně na benzin a naftu. Vzbudil tím velký rozruch, protože americké automobilky donedávna naopak naříkaly nad drahým benzinem a volaly po daňových úlevách. Pro zajímavost: tři dolary za galon benzinu, což je v Americe bráno za fatální drahotu, je v přepočtu necelých šestnáct korun za litr, tedy zhruba polovina ceny benzinu v Evropě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů