Pátek, 29. března 2024

Hnutí DUHA na festivalu v Trutnově: EkoBioGraf

Hnutí DUHA na festivalu v Trutnově: EkoBioGraf

Zajímavé filmy, hosté, přednášky a diskuse – každý den na jiné téma –, takový bude program EkoBioGrafu, se kterým na open air music festival v Trutnově tento víkend přijede Hnutí DUHA.

Stříbrný stan s logem Hnutí DUHA ve tvaru zeleného kruhu vyroste v prostoru festivalové 'neziskové zóny'. Bude otevřen všem zájemcům každy den od 11 hodin dopoledne. Během jednotlivých dní se návštěvníci dozví více

·        zda je lepší kácet či nekácet stromy v národních parcích, nebo o velkých šelmách – rysech a vlcích – v českých horách (Lesní pátek)

·        českém příspěvku ke globálním změnám podnebí (Globální sobota)

·        dobrých BIO potravinách z ekologického zemědělství (BioNeděle).

Pátek bude ve znamení lesů. O návratu velkých šelem – rysů a vlků – do českých hor, jejich hubení pytláky a co proti tomu dělají takzvané rysí a vlčí hlídky, bude vyprávět Kateřina Ulmanová. Páteční blok bude věnován dlouholetému sporu, zda těžit, či netěžit dřevo v národních parcích. Na programu je dokumentární film Kalamita aneb Srdečný pozdrav od Šumavy k Tatrám s Jaroslavem Duškem v roli průvodce – lesníka. Po něm bude následovat beseda s Petrem Machálkem, ředitelem Hnutí DUHA, kterou doprovodí fotografie z Tater, kde lidé letos na jaře zachránili prales ve dvou dolinách před ilegální těžbou.

V sobotu přijde na řadu žhavé téma: globální změny podnebí. EkoBiograf Hnutí DUHA nabídne zajímavé dokumenty, které vyvrcholí filmem Nepříjemná pravda. Bývalý americký viceprezident Al Gore snímkem odstartoval debatu o exhalacích skleníkových plynů. Globální podnebí a malá republika – to je název přednášky Vojtěcha Koteckého, programového ředitele Hnutí DUHA, kde se návštěvníci dozví, proč Česká republika patří k evropským rekordmanům v exhalacích.

K neděli patří dobré jídlo. V EkoBioGrafu bude řeč o zdravých biopotravinách z ekologického zemědělství. Jak se liší od konvenčních a že se nemusí jednat pouze o vegetariánské pochoutky, ale třeba i o šunku nebo uherák, objasní Lenka Kaspříková z Hnutí DUHA. Kino nabídne film Super Size Me o osudu člověka, který se celý měsíc stravoval jen u McDonald‘s.

 

Kontakt:       Jana Šikolová, Hnutí DUHA, tel. 608 606 919, jana.sikolova@hnutiduha.cz

Martin Sedlák, Hnutí DUHA, tel. 737 128 471, martin.sedlak@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů