Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

„Státní komplexní plán na snížení následků přírodních pohrom" stanovený v rámci jednáctého pětiletého plánu" sděluje, že Čína zajistí, že do 24 hodin po neštěstí postižení lidé dostanou jídlo, oblečení, zdravotní pomoc, prozatímní ubytování a další základní pomoc.
Podle zmíněného plánu je třeba během „ jedenácté pětiletky", roční průměrný počet úmrtí způsobených přírodními pohromami znatelně snížit. Podíl průměrných ročních ztrát HDP je třeba snížit pod 1.5 procenta. Je třeba nastolit systém velení a kontroly, předpovědí, vyhodnocení a nouzových záchranných opatření v případě neštěstí, a stanovit prostory pro evakuaci v případě pohrom v okresech, ve městech a na venkově, v těch místech, kde často dochází k pohromám.
Kromě toho zmíněný plán také stanoví, že během „ jedenácté pětiletky" Čína odstartuje vybudování projektu pro výzkum velkých pohrom v Asii, aby upevila schopnost reakce na velké pohromy a snažila se nastolit mechanismus spolupráce při reakci na velké pohromy v Asii.

Rusko plánuje vybudovať v Arktickom oceáne prírodnú rezerváciu. Ministerstvo prírodných zdrojov schválilo návrh "Ruská Arktída", ktorý zahŕňa aj teritórium okolo skupiny severných ruských ostrovov. Nároky na územie sa po ruskej ponorkovej expedícii, ktorá na dne po sebe zanechala národnú vlajku, ešte viac vyostrili. V oblasti, o ktorú súperia aj Kanada, Dánsko, či Spojené štáty americké, by sa pritom mali nachádzať obrovské zásoby energetických rezerv. Napriek tomu však hovorkyňa ministerstva odmietla obvinenia, že nápad založiť rezerváciu je spojený s ruskými teritoriálnymi nárokmi. "Tento projekt sa začal v roku 2001 a nemá vôbec dočinenia s nedávnymi expedíciami," spresnila.

Před otevřením svého prvního obchodu v USA čelí Tesco hrozbě útoků ze strany tamních ekologů a odborářů, které zná velmi dobře například Wal-Mart. The Urban & Environmental Policy Initiative (UEPI) z Los Angeles varovala, že program korporátní a sociální odpovědnosti Tesca není až tak růžový, jak jej zástupci marketingu tohoto britského retailera "namalovali". Zástupci iniciativy vyzvali Tesco, aby se raději chovalo podle své rétoriky, než aby "šlo nízkou cestou, cestou Wal-Martu". Mluvčí Tesca reaguje: "Uvítali bychom příležitost dokázat zákazníkům, že se držíme našich slibů nabízet čerstvé, kvalitní a dostupné potraviny, být dobrým pečovatelem o životní prostředí a představovat skvělé místo pro práci." Tesco má zahájit své působení ve Spojených státech letos na podzim.

České podniky se nejvíce z evropských firem zajímají o dopad vozového parku na životní prostředí - malé společnosti ve stejné míře jako velké. Vozidla s katalyzátorem jsou však téměř jediným typem vozidel šetrným k životnímu prostředí, o němž lze říci, že je široce rozšířen a využíván. Alternativní zdroje jsou velice vzácné, kromě LPG v Polsku, Itálii a Francii.
Managementy dnešních společností čekají na impuls k tomu, aby začaly obnovovat firemní vozový park vozidly šetrnými k životnímu prostředí. Hlavní stimul vidí v cenách - výhodnější ceny, státní dotace - uvítaly by také větší dostupnost čerpacích stanic a možnost výběru vícero typů ekologických vozů.

Palác Flóra otevřel na začátku léta tři nové obchody. Druhé patro se rozrostlo o prodejnu značkového sportovního zboží Adidas. V prvním patře vznikla značková prodejna elektrotechniky Allcom a kiosek se zdravou výživou Lifefood. "Naši zákazníci si zde tak mohou pochutnat na čistě přírodních výrobcích, pocházejících z ekologického zemědělství. Mezi nimi také na stoprocentně přírodních doplňcích stravy, pravé čokoládě z nepražených kakaových bobů a bio mořských řasách. Vše je zde čerstvé, bez chemických konzervantů, balené v ekologických obalech," doplňuje Šárka Bušková, marketingová ředitelka Paláce Flóra.

Vrchní ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele publikovalo Výroční zprávu o monitoringu a testování přežvýkavců na přítomnost TSE v EU v roce 2006. V rámci evropského monitorovacího programu bylo testováno na 10 mil. kusů hovězího dobytka, 1 mil. ovcí a  300 tis. koz., přítomnost TSE se potvrdila u 4,,5 tis. kusů, což je o 43% méně než v minulém roce.

Evropská komise vytvořila nový systém MediSys, který automaticky sleduje více než 1000 médií a 120 informačních serverů o veřejném zdraví ve 32 jazycích, dle zadaných kritérií třídí všechny publikované zprávy s možným dopadem na veřejné zdraví podle kategorií (nemoci, bio-terorismus a jiné) nebo podle jednotlivých nemocí. Poté automaticky informuje registrované uživatele pomocí e-mailu nebo SMS. V minulém týdnu byli prostřednictvím MediSys například informování úředníci odpovědní za veřejné zdraví v členských zemích o prokázaném výskytu slintavky a kulhavky ve Velké Británii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů