Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytne navíc dvě miliardy korun do programu Eko-Energie, z něhož mohou podnikatelé získat evropské peníze na úspory energie či výstavbu obnovitelných zdrojů. Včera to oznámil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. V programu na roky 2007 až 2013 byly původně čtyři miliardy korun. Důvodem navýšení je podle Římana zájem podnikatelů, kteří během června a července do programu přihlásili 568 projektů v celkové hodnotě 10,5 miliardy korun. Říman však počítá s tím, že až 40 procent žadatelů nakonec projekt nepodá.

U britského letiště Heathrow včera vyvrcholily týdenní protesty ekologických aktivistů. Více než tisícovka aktivistů chtěla upozornit na bezprostřední a významný dopad, jaký má letecká doprava na globální oteplování. Demonstranti chtějí, aby plány na rozšíření letiště byly zastaveny stejně jako růst letecké dopravy. S protestem přišli v době, kdy vrcholí sezona dovolených, a tudíž i letecká přeprava. Zdejším letištěm projde každoročně téměř 70 milionů cestujících.

Mrzí mne nesmyslný titulek "Čína dělá větší díru do ozonu než USA" (HN 21. června), který nemá nic společného s obsahem textu.
Destrukce ozonové vrstvy Země je zcela odlišný (i když podobně závažný) problém než globální změna klimatu připisovaná tzv. skleníkovému efektu. Je sice pravda, že některé chemické sloučeniny, například částečně halogenované chlorofluorouhlovodíky nebo pesticid metylbromid, mají potenciál ničit ozonovou vrstvu a zároveň patří mezi tzv. skleníkové plyny. Ale to se v článku zmiňovaných emisí netýká.
Možná, že titulek je i pravdivý a že skutečně Čína poškozuje ozonovou vrstvu více než USA. Ale toho se článek netýkal a mohl ve čtenářích vyvolat mylný dojem, že emise CO2 ničí ozonovou vrstvu.
AUTOR: Miroslav Šuta
bývalý koordinátor kampaně Greenpeace, miroslav.suta@centrum.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů