Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tipy v krajích

Tipy v krajích
Praha

Den s Trojskou kartou

V sobotu 25. srpna proběhne v Trojském zámku Den s Trojskou kartou. Akce začíná odpolední hrou Trojský labyrint, v jejímž rámci budou mít děti za úkol projít poznávací trasou s několika stanovišti vedoucími přes zahradní labyrint okolo zámku. Každý, kdo úspěšně dorazí zpět do cíle, obdrží malý dárek. Pro dospělé je na 17. hod. připraven koncert hornového kvarteta členů orchestru Státní opery Praha, které zahraje Weberovy nebo Mozartovy skladby. Na večer jsou připraveny komentované prohlídky zámku. Do 22 h bude k dispozici kavárna a zámecká vinotéka. Pro držitele Trojské karty vstup volný, pro ostatní za běžné vstupné do zámku.

Tel.: 224 826 391, www.trojskakarta.cz

Středočeský kraj

Kutná Hora

Tyjátrfest

Divadla malých forem budou mít příležitost zahrát veřejnosti od 23. do 26. srpna na osmém ročníku multikulturního divadelního festivalu Tyjátrfest. Vedle ochotníků je mezi účastníky vždy i plno profesionálních herců. Své představení Zvukař zde letos zahraje soubor Homotronní Neškvor ze Zruče nad Sázavou, hru Aš... naprší a uschne... představí divákům brněnská formace Do houslí. Přehlídka se koná v domácím amfiteátru v Kaňku. Vstupné je dobrovolné.

Tel.: 737 835 585, www.kutnahora.cz

Jihočeský kraj

Strakonice

Jak se žilo na vesnicích?

V kapitulní síni strakonického hradu, kde sídlí Muzeum středního Pootaví, bude do 2. září otevřena národopisná výstava s názvem Vesničko má jihočeská, zaměřená na přiblížení vesnice z hlediska lidí, kteří jsou spjati s obděláváním půdy. Současně výstava prezentuje materiální a společenské formy života vesnice v průběhu kalendářního roku v období od poloviny 18. do poloviny 20. století.

Zámek 1, tel: 383 321 537, www.muzeum.strakonice.cz

Karlovarský kraj

Karlovy Vary

Fresh Film Fest

Čtvrtý ročník Mezinárodního studentského filmového festivalu Fresh Film Fest proběhne od 22. do 26. srpna. Promítat se bude v šesti oficiálních kinech a program nabídne - kromě výběru toho nejlepšího ze světové studentské kinematografie s důrazem kladeným na region střední a východní Evropy - poprvé také přehlídku nejnovějších celovečerních debutů. Program doplní doprovodné akce včetně hudebních koncertů.

Tel.: 296 330 940, www.freshfilmfest.net

Plzeňský kraj

Žihobce

Krajky v kraji netopýrů

Výstava paličkované a vyšívané krajky Krajiny snů od výtvarnice Lucie Cibulové zahájila činnost tamní rodinné galerie Netopýr v obci Žihobce na Klatovsku. Výtvarnice poskytla asi čtyři desítky svých paličkovaných obrazů a krajek, je zde i několik divadelních kostýmů s pohádkovými motivy. Krajky na Šumavě v minulosti zdobily nejen domácnosti, ale zejména dámské i pánské oblečení a oděvní součásti. Výstava potrvá do 1. října.

Tel.: 376 597 139, www.sumavanet.cz

Ústecký kraj

Litoměřice

Střet generací

Kinoklub Ostrov pořádá od 22. do 26. srpna filmový festival Litoměřice posedmé. Na letošním festivalu, jehož téma je střet generací, promítnou organizátoři celou řadu snímků z české i zahraniční produkce. K vidění bude například film režiséra Richarda Eyra Zápisky o skandálu, Invaze barbarů Denise Arcanda nebo snímek Všetko, čo mám rád Martina Šulíka. Součástí projekce je i přehlídka dokumentárních filmů a reklam se sociální tematikou a řada hudebních vystoupení.

Tel.: 775 631 037, www.kinoostrov.cz

Liberecký kraj

Hrad Sychrov

Skotské hry

Už posedmé bude areál sychrovského zámku patřit tradičním skotským hrám, jako jsou hod kládou, hod závažím do výšky a do dálky, hod kamenem či přetahování lanem. Na programu jsou i ukázky balonového létání a vystoupení hudebních formací specializujících se na tradiční skotskou hudbu, mimo jiné světově proslulé skupiny Battlefield Band.

www.skotskehry.cz

Královéhradecký kraj

Kuks

Hold baroknímu umění

Barokní areál v obci Kuks na Trutnovsku bude od 23. do 26. srpna patřit festivalu barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks. Program nabízí například představení Pimpinone z roku 1725, které na páteční večer nacvičili studenti Hudební fakulty JAMU z Brna. V sobotu vystoupí v lapidáriu italský tenorista Federico Spina a v premiérovém uvedení budete moci zhlédnout hru Canticum Novum z roku 1730.

Tel.: 602 470 459, www.theatrum.zde.cz

Pardubický kraj

Nové Hrady

Staré hadry

Zbytky látek, obnošené šatstvo nebo jiné textilie, které už dosloužily, nemusejí putovat do popelnice, ale mohou dát vzniknout novým ozdobným věcem. Přesvědčit se o tom budou moci návštěvníci zámku v Nových Hradech na Chrudimsku, kde probíhá výstava výsledků patchworku (speciální techniky sešívání kousků) s názvem Sešívaná poezie aneb záplata, kam se podíváš. Expozice končí 31. října.

Zámek 1, tel.: 469 325 353

Kraj Vysočina

Roštejn

Jazzový festival

Na hradě Roštejn na Jihlavsku se na sobotu 25. srpna připravuje festival Roštejn jazz 07. Tento rok se na pódiu objeví i mezinárodní hvězdy. Kromě kapel Trafic Jam Blues Band a Tua Borta budete mít možnost zaposlouchat se do tónů kapely Eggnoise, jazzové zpěvačky Jany Koubkové nebo Tria Vojtěcha Eckerta. Pořadatelé nezapomněli ani na děti, během festivalu budou probíhat představení Hrooozné příběhy Divadla Mimotaurus a Pohádky přenáramně k smíchu divadla Tejp. Akce začne ve 14 hodin.

Doupě 1, tel.: 567 243 738

Jihomoravský kraj

Brno

Na prknech, dlažbě i trávě

Od 27. do 31. srpna oživí náměstí a ulice v centru jihomoravské metropole pouliční divadelní a hudební soubory. Dramaturgie jednotlivých vystoupení, která předvedou téměř dvě desítky divadelních a hudebních souborů, není nijak omezena, což dává hostujícím divadlům možnost uvádět nejrůznější typy představení zcela podle svých vlastních uměleckých představ.

Tel.: 542 211 090, www.ticbrno.cz

Zlínský kraj

Valašské Meziříčí

Sklo ohroženým druhem

Výstava s názvem Chráněné území S.K.L.O. je přehlídkou prací pedagogů, studentů a absolventů místní Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské. Název je parafrází na ekologické téma a lze ho interpretovat tak, že sklářská tvorba je v současnosti u nás i v mezinárodním kontextu ohrožená. Proti tomu bojuje i tato výstava, na které si můžete prohlédnout více než 60 exponátů: obrazů, plastik, objektů, instalací, počítačových grafik a samozřejmě sklářských artefaktů. Trvá do 2. září.

Horní nám. 2, tel.: 571 411 690

Moravskoslezský kraj

Bruntál

Vzácné knihy

Do konce září můžete v bruntálském muzeu nahlédnout do vzácných knih zámecké knihovny. Několik desítek svazků starých přes 300 let, které nejsou při běžných prohlídkách zámku dostupné, poprvé představuje výstava s názvem Od antiky k železnici. Knihy ve zlacených vazbách i tisky na ručním papíru jsou vystaveny tematicky: od antiky přes právo až po vojenství. Jsou to většinou objekty sběratelské vášně rakouského arcivévody, který začal knihy shromažďovat v 19. století.

Zámecké náměstí 7, tel.: 554 717 947, www.bruntal-zamek.cz

Olomoucký kraj

Hustopeče nad Bečvou

Hustopečské dny

Pátým ročníkem Hustopečských slavností ožije od 23. srpna do 26. srpna obec mezi Hranicemi a Valašským Meziříčím. V sobotu od 20 h vystoupí skupina Fleret s Jarmilou Šulákovou, v neděli zahraje posádková hudba Olomouc a staré "hašlerky" uslyšíte v podání kapely Patrola alias Šlapeto. Po stopách Járy Cimrmana se můžete vydat v neděli od 11 hodin na nádvoří zámku.

Tel.: 581 626 111, www.ihustopece.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů