Čtvrtek, 28. března 2024

Jako v přírodě - samočistící textilie

Jako v přírodě - samočistící textilie

Neobyčejná schopnost lotosu udržovat si čistotu prostřednictvím velmi jemných struktur na listech učinila z posvátné rostliny buddhismu obdivovanou květinu i v našich zeměpisných šířkách.

Není však jedinou. Její samočistící účinky lze pozorovat i na rostlinách, které rostou v našich krajích, jako jsou třeba řeřicha, rákos nebo kontryhel žlutozelený. U všech výše jmenovaných dochází k tomu, že se drobné kapky vody kutálejí po listech dolů a berou s sebou malé částčky nečistot. Vědci si z tohoto příkladu vzali ponaučení a uvědomili si, že nejefektivněji odpuzují vodu ty povrchy, které se vyznačují komplikovanou texturou několika desítek nanometrů.

Zhruba před deseti lety se na trhu objevily nečistotu-odpuzující nátěry, které jako první tohoto efektu technicky využívaly. Textilií Mincor TX TT otevírá společnost BASF novou kapitolu: tento inovativní materiál pro povrchové úpravy propůjčuje technickým textiliím používaným k výrobě rolet, slunečníků, plachet a stanů týž samočistící efekt, jaký lze pozorovat u lotosu.

Stejnou funkci, kterou na povrchu listů této rostliny zajišťují malinkaté papily, plní na takto ošetřených textiliích nesčetný počet částic o průměru méně než 100 nanometrů, které jsou zapuštěny do nosné matice. Vědcům se tak podařilo dosáhnout stejného účinku jako přírodě: totiž odpuzovat jak vodu, tak špínu.

Díky této výstavbě dochází u lotosového listu k tomu, že se do kontaktu s listem samotným dostávají pouhá dvě až tři procenta povrchu kapky. A protože tento kontakt se odehrává na samotné špičce papily, přilnavá síla, jež by za jiných okolností způsobila rozlití kapky po listě, zůstává též minimální. Namísto ní se tak uplatňuje pnutí na povrchu vody, kapka vytvoří kuličku a jednoduše se z listu skutálí. Tyto kapky vody s sebou vezmou i částice nečistot, které rovněž kvůli papilám nemají skoro žádný kontakt s povrchem listu nebo látkou ošetřenou materiálem Mincor TX TT a jejich povrch tak zůstává čistý, aniž by bylo zapotřebí čistících prostředků nebo nějakého mechanického odstraňování nečistot.

Textilie pro rolety potažené látkou Mincor TX TT v roce 2006 úspěšně zvládly přechod z laboratorního testování do praktické výroby; textilie pro slunečníky a plachty používající Mincor TX TT se v současné době testují. „Tento typ apretace se ukazuje jako ideální řešení pro ty druhy textilií, které jsou setrvale vystaveny venkovním živlům a nelze je prát v pračce,“ říká dr. Nörenberg. „Při příštím sprchnutí se jednoduše umyjí a pokud náhodou bude dlouhé období sucha, stačí je ostříknout zahradní hadicí.“

To že již byl Mincor TX TT použit ve výrobě polyesterových tkanin určených pro výrobu rolet je známo. Samočistící slunečníky, vlajky a plachty z apretovaných syntetických vláken budou na trh uvedeny v nejbližší době. Nicméně tím práce výzkumných pracovníků společnosti BASF zdaleka nekončí. Jejich další záměr jsou samočistící látky pro oděvy.

Zdroj: www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů