Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Německá kancléřka Angela Merkelová odjíždí na týdenní návštěvu východní Asie. V Číně a Japonsku chce jednat o společném postupu při ochraně klimatu a o hospodářských vztazích. Německo je největším obchodním partnerem Číny v Evropě. Podle názoru německých odborníků zaujme Čína už příští rok první místo na celosvětovém žebříčku největších exportérů.

Program na druhou polovinu funkčního období projedná 23. a 24. srpna na výjezdním zasedání v Mesebergu německá spolková vláda. Mluvit by se mělo jak o dosud nerealizovaných projektech, na nichž se shodla velká koalice CDU/CSU a SPD v programovém prohlášení z podzimu 2005, tak o nových záměrech. Jistými tématy jsou ochrana klimatu, národní energetický plán aj.

Na výstavě Země živitelka, která se koná tradičně v Českých Budějovicích, se 23. srpna uskuteční konference na téma Možnosti využití strukturálních fondů 2007-2013. Přednášet budou odborníci Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva životního prostředí.

Revitalizace a resocializace rekultivovaného území, která má zajistit jeho dlouhodobé zhodnocení, je tématem konference v Poslanecké sněmovně dne 3. září. Problematiku uvedou Oldřich Vojíř, předseda hospodářského výboru, a Libor Ambrozek, předseda výboru pro životní prostředí.

Teplárny se obávají, že ekologická daňová reforma je připraví o značnou část zákazníků, kteří se začnou zásobovat teplem z vlastních zdrojů. Od daně totiž mají být osvobozeny pouze domovní kotelny a domácnosti, které využívají zemní plyn, zatímco teplárny, které z plynu teplo vyrábějí a dodávají, by měly daň platit, takže se jejich dodávka zdraží o 15-20 procent.

V příštím roce stoupne snížená sazba DPH (pro potraviny, léky a některé služby) z pěti na devět procent. Kvůli vyšší spotřební dani výrazně podraží cigarety. Zavedena bude ekologická daň. Stát tak získá peníze navíc a bude moci postupně snižovat jak daň z příjmů podniků, tak (s menší razancí) stejnou daň, kterou odvádějí zaměstnanci. Ta se začne vypočítávat z tzv. superhrubé mzdy, tedy i z peněz, které platí na pojištění pracovníků zaměstnavatel. V roce 2010 by se měly obě sazby sejít na 19 procentech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů