Čtvrtek, 28. března 2024

Brazilský Fiat Grande Punto: spalovač etanolu

Brazilský Fiat Grande Punto: spalovač etanolu

Brazilský Fiat uvádí na tamější trhy Grande Punta schopné spalovat jak benzin, tak i směs benzinu a etanolu.

Fiat Brazil v současné době uvádí na latinskoamerické trhy Grande Punto. Na tom by nebylo nic divného, ale za pozornost stojí fakt, že pod kapotou zmíněného vozu tepou dva motory vybavené technologií Flex Fuel o objemu 1,4 a 1,8 l umožňující spalovat i v Brazílii populární etanolové palivo.

Punto, které je v Evropě velmi úspěšné, se má stát oporou brazilského Fiatu na trzích v Jižní Americe a spolu s očekávaným sedanem Linea má oslovit zákazníky, kteří obvykle kupují vozidla dražších značek. Dalším lákadlem Grande Punta bude technologický balíček Blue & Me, který vyvinul Fiat společně s Microsoftem.

Pod kapotou “duálního“ Punta se může nacházet čtyřválec 1,4 l vyvinutý samotným Fiatem nebo čtyřválec 1,8 l dodaný koncernem GM. Agregát 1,4 8V vybavený vstřikováním Magnetti Marelli nabízí 63 (benzin) nebo 64 (etanol) kW při 5750 ot/min a točivý moment 124 resp 125 Nm při 3500 ot/min. Punto se s tímto motorem rozjede na max. 162 km/h a stovku pokoří za 13,8 resp. 13,6 s. Spotřeba se v městském cyklu pohybuje okolo 7,8 (11,0) l/100 kilometrů.

Silnější jednotka 1,8 8V je vybavena vstřikováním Delphi a nabízí 84 resp. 86 kW při 5750 ot/min a točivý moment 180 (185) Nm při 2800 ot/min. Punto to s ní rozjede na maximální rychlost 181 (183) km/hod a stovku pokoří za 10,8 (10,2) s – to vše při spotřebě 8,3 (12,0) litru paliva na 100 km.

Všechny verze disponují pětistupňovou manuální převodovkou, standardem jsou velké pneumatiky 195/60 R15.

http://news.auto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů