Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Další rok klepe na dveře a s ním i čtvrtý ročník Fresh Film Festu - Mezinárodního studentského filmového festivalu (FFF). Ten se koná až do neděle 26. srpna v lázeňských Karlových Varech. Kulturní svátek nabídne na dvě stě snímků i experimentů. Kromě motivu chyby ve filmu zdobí FFF další motto: Hlavně ekologicky!
Organizátoři FFF se totiž rozhodli, že letos budou nejen maximálně "fresh", ale také eko. Proto každý festivalový vůz jezdí na hybridní ekomotor, všechny materiály jsou z recyklovaného papíru a na každém roku jsou k dispozici kontejnery na tříděný odpad.

Evropská komise chystá další útok proti energetickým monopolům. V rámci legislativního návrhu, který je v posledních fázích přípravy navrhuje provedení ještě důkladnějšího oddělení výroby a distribuce energií (unbundling). Podle prvního scénáře by energetické společnosti museli prodat své distribuční sítě jiným investorům, kteří na nich budou nezávislí. Druhý scénář předpokládá, že by energetické společnosti mohly být i vlastníky distribučních sítí, ale jejich správu by musely svěřit do rukou nezávislého systémového operátora. Kolem návrhu Komise se zajisté strne značná diskuse, protože členské státy jsou rozdělené na dva tábory. Pro další unbudnling jsou např. Velká Británie, Irsko, Nizozemí nebo Španělska. Na druhé straně barikády je pak především Německo a Francie, které jsou mateřskými zeměmi velkých energetických koncernů jako E.On, RWE, Electricité de France. N Návrh by měl být oficiálně předložen komisařem pro energetiku Andrisem Piebalgsem 19. září. Komise navrhuje i posílit pravomoci energetických regulátorů a založení evropského regulačního úřadu.

Počet členských států, které již podaly nebo zvažují podání žaloby u Evropského soudního dvora na Evropskou komisi ve věci schválených alokačních plánů dále roste. Nově se k rebelům připojila i Malta. Té Komise zkrátila počet emisních povolenek na léta 2008-2012 z původních 2,9 mil. tun CO2 o 30 %.

MediSys je název informačního systému, který spravuje Evropská komise ve spolupráci se Společným výzkumným centrem. Cílem informačního systému je poskytovat aktuální informace o hrozících rizicích pro lidské a zvířecí zdraví. Informace čerpá každodenně z více než 20.000 článků na cca 800 webových (všeobecných i odborných) stránek. Statistiky o výskytu nemocí jako je AIDS, tuberkulóza, apod. jsou aktualizovány každých 20 minut. Systém se velmi osvědčil v případě nedávného výskytu slintavky a kulhavky ve Velké Británii. 

Provozovatelé jaderných elektráren v Německu půjdou před soud, aby vyřešili spor ohledně snahy o prodloužení životnosti současných jaderných reaktorů. Řekl to včera německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel. Šéfové elektrárenských firem E.ON, RWE, Vattenfall Europe a EnBW podle ministra odmítli návrh na přesun produkčních kvót ze starých jaderných elektráren na nové. Chtějí naopak využít kvóty pro nové elektrárny, aby mohli udržet v provozu starší zařízení. Firmy se tak snaží využít mezery v zákonu o jaderné energii, podle kterého by se měl provoz všech německých jaderných elektráren zastavit do roku 2021.

Ani globální oteplování neohřálo stovky naháčů, kteří o posledním víkendu protestovali na švýcarském ledovci Aletsch proti změnám klimatu a tání ledovců. Když vytvářeli živé obrazce pro amerického fotografa Spencera Tunicka, známého vytvářením kompozic z davů naháčů na nejrůznějších místech na světě, byla na ledovci teplota deset stupňů Celsia.

Dva zaměstnanci Motorpalu v Jihlavě byli zraněni při středečním požáru spalovací pece. Oheň napáchal škody za půl milionu korun.
Jeden muž utrpěl pohmožděniny, druhý byl do nemocnice převezen s podezřením na popálení dýchacích cest.
Oheň vzplál poté, co zaměstnanci vysypali do pece spalovny kontejner s odpady z nemocnice, v němž byl i parafin z rehabilitace. Hořící vosk se roztekl a zničil plášť pece. Přesnější příčiny zjišťuje vyšetřovatel hasičů.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů