Pátek, 26. dubna 2024

Netradiční zahájení školního roku

Netradiční zahájení školního roku

Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina a Český svaz ochránců přírody vyhlašují na období od 3. září do 3. října 2007 kampaň MĚSÍC EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. Kampaň, finančně podpořená Ministerstvem životního prostředí ČR,  je součástí programu Národní síť středisek ekologické výchovy.  

Kampaň osloví všechny generace od dětí po seniory. Jejím cílem  je vysvětlit veřejnosti, co všechno  se pod slovy ekologická (environmentální) výchova skrývá a  srozumitelně upozornit na její význam   pro udržitelný rozvoj.

Kampaň se otevírá 3. září 2007 v 9.30 netradičním zahájením školního roku. Pro žáky základní školy Praha – Vinoř začne nový školní rok jinak než obvykle. S paní učitelkou RNDr. Janou Kubcovou prožijí první školní den v Toulcově dvoře, ve Středisku ekologické výchovy hlavního města Prahy. Lektorka Eva Kopecká pro školáky připravila tříhodinový ekologický výukový program s názvem Život v mokřadu. „Chci dětem vysvětlit, čím jsou místa přírody provlhčená spodními vodami zajímavá a proč je třeba tento domov mnoha zvláštních rostlin a živočichů chránit. Děti si přímo v terénu zahrají na výzkumníky světa bezobratlých, jako jsou žáby, ještěrky, pavouci atd.“ Ministryně školství Mgr. Dana Kuchtová přislíbila, že mladé badatele přijde na závěr akce navštívit. Do Toulcova dvora    jsou pozváni i další pracovníci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva životního prostředí ČR a  Magistrátu hl. m. Prahy.

Školní rok 2007/2008 je mimořádný pro všechny základní školy v České republice. V praxi se konečně projeví školská reforma, která zavádí do výuky nová průřezová témata. Mezi nimi je i ekologická (environmentální) výchova, která se promítne se do různých vyučovacích předmětů, do mimoškolní výchovy i do celkového života školy. Další informace najdete na narodnisit.cz.

Kontakt: Lenka Daňková (SSEV Pavučina) – 721 133 108, Tomáš Hodina (Toulcův Dvůr) –604 961 016
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů