Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Česká televize premiérově uvede 4., 11., 18., 25. září a 2. října 2007 v 16.35 hodin na programu ČT2 pokračování seriálu Kam s nimi. Cyklus volně navazuje na již dříve uvedený stejnojmenný pořad, který byl věnován třídění domácího odpadu

Co s přebytečným kartonem? Hromadí se vám ve skladu papírové dutinky od fólií? Nebo nevíte, co s poslední zásilkou centimetr silného kartonu? Můžete se inspirovat japonským designérem Shigeru Banem. Ten se totiž zaměřuje na využití ekologicky odbouratelných materiálů na stavbách pro běžný život. Jeho posledním počinem je funkční most na řece Gardon, jen pár metrů od místa, kde dosud stojí část římského mostu Pont du Gard. Jeho most je právě z dutinek rolových materiálů a najednou unese až dvacet lidí.

Čínský ministr výstavby Wang Guang-tao dnes v Pekingu řekl, že znečištění a nedostatek vodních zdrojů jsou palčivými otázkami, které stojí před různými zeměmi světa. Čína podnikne další opatření k ochraně vodních zdrojů a šetření vodou.
Wang to uvedl na 2. mezinárodním sympoziu o rozvoji vodohospodářství v čínských městech. Sympozium se koná v rámci 6. fóra na úrovni ministrů o výstavbě infrastruktury v Asií a Tichomoří.
Tentýž představitel poukázal na to, že Čína bude rozsáhle prosazovat šetření vodou, přitom podpoří rozšíření zavodňovací technologie šetrném vůči vodě a zemědělské technologie vyhovující suchému prostředí. Rovněž bude věnovat pozornost využívaní recyklované vody, a upevní úpravu znečištěných vodních zdrojů.

Lezci světové špičky včetně Rakušanů Kiliana Fischhubera, Angely Eiter, Anny Stöhr a Davida Lamy mají být na boulderingové exhibici na přírodních kamenech Red Bull Bloc Buster, která se koná tuto sobotu 1. září 2007 večer v rakouské metropoli Vídeň.
Má se lézt na pěti zhruba šest metrů vysokých uměleckou rukou upravených kusech skály z Ukrajiny, Brazílie, USA, Austrálie a Maroka.
Kdo by se chtěl do Rakouska na akci, která by měla být světovým unikátem, podívat, najde podrobnější informace na stránkách organizátorů v němčině  a angličtině: www.redbull.at/blocbuster

KRÁSNÉ BŘEZNO - Jedenáct poštolek, které z různých lokalit krajské metropole přinesli nálezci do ústecké zoo, včera ráno ošetřovatelé vypustili zpět do volné přírody. Podle pracovnice propagace zahrady, Věry Vrabcové, se i letos pracovníci zoo postarali o záchranu handicapovaných opeřenců.

Obce by měly v letech 2009 a 2010 dostat deset miliard korun jako kompenzaci ztrát, jež utrpí po spuštění reformy veřejných financí. Přislíbil to ministr financí Miroslav Kalousek. Píše to týdeník Ekonom ve svém dnešním vydání. Podle náměstka Eduarda Janoty si prý vláda odškodnění může dovolit. Obcím ale slib nestačí. Chtějí i úhradu sedmimiliardové ztráty, kterou jim prý způsobí například budoucí podíl na spotřební a ekologické dani.

Vydavatelé bezplatných deníků London Paper a London Life se dostali do sporu s westminsterským magistrátem, který pohrozil, že zakáže jejich distribuci v centrálním Londýně, jestliže nepřispějí na úklid a odvoz odpadků. Oba deníky začaly vycházet před rokem (viz Ekonom č. 35/2006 - Bezplatný Murdoch) a od té doby vyprodukovaly stovky tun papíru, který končí v odpadkových koších. Spor ukončila dohoda, podle níž každý z vydavatelů, Murdochův News International a Associated Newspapers, zřídí 32 kontejnerů na tříděný odpad a zaplatí odvoz i recyklaci papíru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů