Úterý, 23. dubna 2024

Nissan Mixim – vůz pro mladé ekology

Nissan Mixim – vůz pro mladé ekology

Jako jedni z prvních novinářů jsme mohli vidět naživo koncept zcela nového vozu od Nissanu. Svým pojetím se snaží nastínit budoucnost ekologicky šetrného principu pohonu pro následující desetiletí.

Japonská automobilka Nissan dala nakouknout pod pokličku konceptu, který by se mohl v reálném provozu objevit kolem roku 2020. Nissan Mixim s křídlovými elektricky ovládanými dveřmi a třemi místy k sezení vyniká masivním vzhledem a trojúhelníkovými bočními okny. Zajímavostí je místo řidiče umístěné uprostřed a otočná sedadla pro snadnější nastupování. Rozvor činí 2530 mm, délka 3700 mm, šířka 1800 mm a výška je 1400 mm. Velkou chloubou by měla být hmotnost, která má být jen 950 kg. Vychytávkami jsou parkovací kamery vzadu a série kamer místo zpětných zrcátek. Přední světlomety z LED diod pak budou za několik let samozřejmostí. Interiér zdobí kromě velmi povedeného víceúčelového displeje také čtveřice USB portů pro externí datové zdroje.

Jediným zdrojem elektřina

Elektřina je jediným zdrojem Miximu. Ten má v každém kole elektromotor, který se stará o samostatný pohon příslušného kola. Automobilka Nissan se výzkumu vysoko-výkonnostních lithium-lion baterií věnuje od roku 1992. Na rozdíl od klasických objemných válcovitých buněk sází Nissan na tenké laminované buňky. Jejich umístěním pod podlahou vozu se sníží těžiště a zároveň dovolí vývoj nízké a současně ploché podlahy.

Mixim by měl dosahovat rychlosti 180 km/h, teoreticky až 250 km/h. Další výhodou vrstveného materiálu nových baterií je jejich nabíjecí cyklus zkrácený na 20 - 40 minut.

Tento vůz bude určen pro mladé lidi, kteří touží po svérázném designu s maximálním využitím nejmodernějších technologií. Důraz je kladen na minimální aerodynamický odpor, což je z fotografií vcelku pochopitelný fakt. Vystavený koncept byl obut do pneumatik o rozměru 255/35 R19. V reálu můžete toto vizionářské dílko od Nissanu vidět za pár týdnů na blížícím se autosalonu ve Frankfurtu.

Nissan-Mixim_460_1.jpg

Tento článek vznikl ve spolupráci s automobilovým portálem TipCars.com

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů