Čtvrtek, 28. března 2024

Gymnázium Dr. Pekaře má novou ekologickou učebnu

Gymnázium Dr. Pekaře má novou ekologickou učebnu

MLADÁ BOLESLAV - Studenti mají k dispozici nejmodernější počítačové zázemí. Realizace učebny ekologie přišla na stovky tisíc korun.

Gymnázium Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi se má opravdu čím chlubit. Včera tam totiž slavnostně otevřeli novou učebnu. Ta bude sloužit k výuce ekologie. Součástí učebny je také nejmodernější počítačové vybavení. Na realizaci přispěla nemalou finanční částkou také mladoboleslavská firma Ško–Energo.

„Novou učebnu pro výuku ekologie budeme využívat od letošního září,“ uvedl při slavnostním otevření ředitel gymnázia Vlastimil Volf. Studenti, kterých se do třídy vejde 32, mají k dispozici několik počítačů s připojením na internet. „K dispozici je zde celkem patnáct počítačů umístěných po obvodu místnosti, které umožní například skupinovou výuku,“ poznamenal ředitel gymnázia.

Učebna je také vybavena dataprojektorem a interaktivní tabulí s možností využítí různého didaktického softwaru.

„Ško–Energo poskytlo na vybavení učebny 600 tisíc korun. Ekologie se tak bude nyní moci vyučovat daleko modernějším a zajímavějším způsobem,“ uvedl jednatel firmy Miroslav Žďánský.

Ško–Energo zajišťuje v Mladé Boleslavi dodávku tepla do dvanácti tisíc domácností. Jde tak o tři čtvrtiny města. „Firma se snaží veřejnost seznámit se svou činností, která je k životnímu prostředí velmi ohleduplná. Spolupráci s gymnáziem proto bereme jako logické pokračování,“ uvedl Žďánský s tím, že už v minulosti několik učeben vybavovali panely s ekologickou tematikou. „Cítili jsme ale, že ekologie si zaslouží vlastní odbornou učebnu. Jsme proto rádi, že se nám společně s gymnáziem podařilo projekt realizovat,“ podotkl jednatel Ško–Energo.

Způsob výuky a rozšíření ekologie mezi studenty pochválil i ministr životního prostředí Martin Bursík. „Informace o ekologii by se měli studenti dozvídat už na škole. Za každou iniciativu jsme proto velice rádi,“ uvedl ministr Bursík. „Díky novým způsobům výuky nám v zemi vyrostou noví odborníci v oblasti ochrany životního prostředí, kteří mohou být vyhledávanými odborníky právě pro tyto i jiné firmy,“ řekl Deníku Martin Bursík.

„Je dobře, že v Mladé Boleslavi existuje možnost, jak informovat a vzdělávat mladé lidi v oblasti ekologie,“ uvedl člen představenstva mladoboleslavské automobilky Martin Jahn.

Každý z přítomných návštěvníků slavnostního otevření si domů mohl odnést sazeničku jehličnanu a jejím vysazením tak přispět k lepšímu životnímu prostředí. „Bohužel bych ho vozil v autě po celé republice, takže ho nechám studentům, aby ho společně vysadili v areálu gymnázia,“ prozradil ministr životního prostředí Martin Bursík. O vysazení stomů se postarají studenti už tento pátek.

Pro gymnázium je ekologie jedním z nejdůležitějších témat. Doposud se přitom tento obor vyučoval jen okrajově v biologii, chemii, fyzice, společenských vědách nebo volitelných seminářích.
 Tomáš Ježek

http://boleslavsky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů