Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nová řada profesionálních PC ESPRIMO 5925 EPA od Fujitsu Siemens Computers opět zvyšuje standard kategorie úsporných PC. Nové modely profesionálních PC ESPRIMO P5925 EPA v provedení microtower nebo ESPRIMO E5925 EPA minidesktop kombinují osvědčené ergonomické a úsporné funkce, jimiž je společnost Fujitsu Siemens Computers proslulá, s nejnovější čipovou sadou společnosti Intel a zdrojem napájení s koeficientem účinnosti 80 %. Díky tomu je spotřeba elektrické energie těchto systémů v porovnání s dva roky starými počítači nižší téměř o 45 %. Modely ESPRIMO řady 5925 EPA jsou nyní okamžitě dostupné za doporučenou koncovou cenu od 14 900 Kč bez DPH.

Obchodní tiskárny Kolín (OTK) - největší český výrobce nápojových etiket - získaly jako první firma v Česku licenci pro výrobu takzvaných jednocestných vratných obalů. Výrobci je budou muset používat v případě, že poslanci schválí návrh ministerstva životního prostředí na zálohování PET lahví a pivních plechovek. Podle výkonného ředitele OTK Tomáše Svatoně v současnosti firma tyto etikety už vyrábí pro německé značky Vitalitas, Rhenser, XL-Energy nebo českou značku Aquila/KMV.

Alessandro Gogna: Nejkrásnější vrcholky světa / Universum
Nemusíte být jen nadšeným horolezcem, aby vás zaujala výpravná publikace, věnovaná sedmadvaceti velehorám. Jednotlivé vrcholy jsou dokumentovány působivými panoramatickými fotografiemi (na něž často nestačí ani velký formát knihy a je třeba je rozložit). Text přibližuje nejen lezecké trasy, ale také geologické a fyzikální rysy jednotlivých hor.

Po letní pauze se vrhli do práce i čeští europoslanci. Evropský parlament včera schválil zprávu předsedy výboru pro životní prostředí a veřejné zdraví Miroslava Ouzkého (ODS) o tom, jak se má EU má bránit epidemiím, jako je SARS nebo ptačí chřipka. Ouzký v ní vyzývá Evropskou komisi, aby výrazně zjednodušila mechanismy předávání informací a varovné systémy a aby více spolupracovala se zeměmi v sousedství EU.

Evropská komise v prosinci 1996 předložila legislativní návrh na zařazení emisí z letecké dopravy do evropského systému obchodování s emisemi CO2 (EU ETS). Slibuje s od něj větší dopad na snižování emisí v EU. Studie, kterou zpracovala Tyndall Centre for Climate Change Research na Univerzitě v Manchesteru, však s návrhem Komise značně polemizuje. Podle ní bude dopad tohoto opatření za podmínek navrhovaných Komisí minimální. Podle studie by především měl být celý letecký sektor do EU ETS zařazen nejpozději od roku 2010 a množství rozdělovaných povolenek by mělo být co možná nejnižší.

Radní v jednom z největších polských měst Lodži uvažují o zákazu balení nákupů do igelitových tašek. Chtějí tak bojovat za ekologii a podnítit prodejce, aby zboží balili do ekologických papírových tašek. Za porušení zákazu by jim hrozila pokuta až 5000 zlotých (přes 36.000 korun). Obchodníkům se nápad nelíbí. O kontroverzní iniciativě na lodžské radnici informoval dnes Dziennik. "Obyvatelé našeho města použijí denně okolo 600.000 jednorázových tašek," zdůvodnil svůj nápad radní Krzysztof Piontkowski. Igelitová taška se rozkládá od sta do 400 let.
Nový předpis by však neznamenal, že by igelit zmizel z města úplně. Bylo by možné jej používat v situaci, jako je balení masa nebo jahod, nikoliv však pečiva nebo jablek.
Obchodníci jsou proti návrhu, kromě zvýšených nákladů argumentují návyky zákazníků. Podle nich jsou lidé na jistý způsob balení zboží zvyklí. Návrh naopak těší ekology. "Svědčí to o tom, že se konečně začalo něco měnit v našem svědomí," řekl deníku ekolog Jacek Božek. Upozorňuje však, že než předpis začne platit, mělo by město promyslet, kolik to bude stát a jak připravit prodejce a jejich klienty na změnu.
Papírové tašky však nejsou podle Božka záchranou pro ekologii. Pouze pokud by to byl papír recyklovaný. Sám doporučuje tašky na více použití z lněného plátna.

Stále oblíbenější trend bioproduktů už dosáhl i do tabákového průmyslu. V polovině září představí Santa Fe Tobacco Company na německém oborovém veletrhu Intertabac první cigarety s filtrem, které jsou vyrobené z ekologicky vypěstovaného tabáku. Výrobek ponese název Natural American Spirit Organic a za sedmnáctikusové balení kuřáci zaplatí minimálně 5,40 eur. Produkt se tedy pozicuje jako zřetelně dražší než obdobné kuřivo. "Bio cigarety" budou prodávány v trafikách, na benzinových stanicích a v bio prodejnách. Komunikaci obstarají obchodní publikace a mailingy. Paralelně bude probíhat i promotion v místě prodeje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů