Čtvrtek, 28. března 2024

Tvůrce vozu Smart ForTwo plánuje ekologický automobil

Tvůrce vozu Smart ForTwo plánuje ekologický automobil

Nicolas Hayek připravuje po voze Smart ForTwo další automobil. Tentokrát by na trh rád přivedl automobil, který bude poháněn elektřinou. Za tím účelem bude vyvinut vlastní pohon na palivové články.


Předseda představenstva švýcarské společnosti Swatch Group Nicolas Hayek, který stál za původním projektem vozu Smart ForTwo, oznámil, že plánuje vytvořit nový ekologický automobil. Hayek projektoval Smart ForTwo jako elektromobil, avšak v devadesátých letech minulého století, kdy tento vůz vznikal, nebyla tato technologie reálně použitelná. Daimler se proto rozhodl montovat do modelu ForTwo benzinové a naftové motory, s čímž Hayek nesouhlasil a v další spolupráci s německým koncernem nepokračoval.

Nový Hayekův automobil bude malým městským elektromobilem, který bude poháněn palivovými články. Vývoj tohoto pohonu bude stát 15 až 25 milionů dolarů a do prodeje by se měl dostat v roce 2010. Na projektu tohoto vozu se budou podílet švýcarská energetická společnost Group E a výzkumný ústav Paul Scherrer Institute. Vývojový tým bude muset překonat zejména obtíže související s konstrukcí palivových článků a hromadnou výrobou.

http://news.auto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů