Čtvrtek, 28. března 2024

Fotografická soutěž na podporu ekologie ocenila vítěze

Vítězné snímky letošního ročníku celonárodní veřejné fotografické soutěže „Ekologie v objektivu“ byly v pondělí slavnostně oceněny v pražském divadle Hybernia.
Fotografická soutěž na podporu ekologie ocenila vítěze
Zájem o téma ekologie ve fotografii stoupá, čeští fotografové do soutěže přihlásili více než 1400 snímků. Vernisáž zahájila unikátní putovní výstavu k tématu ochrana přírody a energie pro budoucnost. „Není to výstava plná líbivých krajinek. Naopak, je plná rozporů a výzev“ řekl fotograf,pedagog a předseda odborné poroty soutěž, pan Josef Ptáček.


1. cena v kategorii DEVASTACE: Jan Košťál za snímek: Pobřeží Bengálského zálivu


Projekt Ekologie v objektivu je organizován společností Bayer v zemích východní Evropy již řadu let. Česká soutěž, které udělil záštitu nejen Martin Bursík, ministr životního prostředí ČR , ale i mezinárodní organizace UNEP, probíhala od poloviny března do srpna 2007. Letošní ročník s tématem „Energie pro budoucnost“ odrážel trvalý nárůst spotřeby energií v domácnostech i v průmyslu. Cílem projektu je prostřednictvím unikátních snímků alarmovat zodpovědnost spotřebitelů, ukázat vliv nadměrné spotřeby energie na přírodu, život a změny klimatu, zdůraznit význam obnovitelných zdrojů energie.


GRAND PRIX Pavel Záhorec za snímek: Motýli


Organizátoři dodávají:
„Vysoký počet přihlášek a příspěvků do soutěže nás utvrdil v tom, že česká veřejnost není lhostejná k tomu, co se s životním prostředím děje. Nutnost ochrany energetických zdrojů a podporu energetických úspor považujeme za jednu z nejdůležitějších výzev současnosti. Jsme velmi potěšeni, že i přes náročnost tématu soutěž oslovila tolik fotografů,“ řekl Dirk Schade, jednatel společnosti Bayer v ČR.

"Téma Energie pro budoucnost, které pro nás jednoznačně znamená využívání obnovitelných zdrojů energie, je jedním z hlavních témat, kterými se Ministerstvo životního prostředí zabývá. Toto téma ovšem nebylo pro fotografy vůbec jednoduché zachytit.


1. cena v kategorii PŘÍRODA: Jakub Jaroš (14let) za snímek: Energie kousek za hranicemi


Projekt „Ekologie v objektivu“ považujeme za velice přínosný hlavně proto, že se na závěrečné výstavě setkají dva světy. Jeden, který dokazuje, jak citlivě se dokážeme chovat ke krajině a svému okolí, ten druhý naopak upozorňuje na bezohlednost nejen ke krajině, ale i k prostředí, ve kterém žijeme. Porota měla skutečně složitou práci, o snímcích jsme diskutovali velmi dlouho. Všem výhercům upřímně blahopřeji a ostatním, kteří žádnou cenu nezískali, vzkazuji, ať tvoří i nadále. Jejich fotografie byly vysoce nadprůměrné," dodává členka poroty Mgr. Marta Nováková z Ministerstva životního prostředí ČR.

Porota složená z odborníků na životní prostředí, novinářů a renomovaných fotografů (jako například Jan Pohribný) vybrala pět vítězných snímků a také dalších sedm fotografií pro unikátní výstavu. Celková hodnota cen udílených v soutěži je 125 000,- Kč. Výběr snímků byl anonymní, porotci neznali jména soutěžících.


Vítězná díla byla spolu s ostatními vybranými snímky představena poprvé veřejnosti na slavnostním předání cen a vernisáži výstavy v pražském Divadle Hybernia 6. září. Z těchto prostor poputuje výstava v obřích formátech na pražský Ovocný trh, kde bude umístěna až do konce září.

Více informací a galerie vítězných snímků je k vidění také online www.ekologievobjektivu.cz.

Výsledky IV. ročníku fotografické soutěže Ekologie v objektivu:
1)Skupina Junioři
1. cena v kategorii PŘÍRODA: Jakub Jaroš (14let) za snímek: Energie kousek za hranicemi
Ve skupině Junioři v kategorii DEVASTACE porota neudělila žádné ocenění
2)Skupina Dospělí
1. cena v kategorii PŘÍRODA: Pavel Záhorec za snímek: Na Rané svítá
1. cena v kategorii DEVASTACE: Jan Košťál za snímek: Pobřeží Bengálského zálivu
3)Zvláštní cena poroty:
Markéta Hendrychová, diptych snímků Odkaliště elektrárny Vřesová a Železité vody
4)GRAND PRIX
Pavel Záhorec za snímek: Motýli

zdroj: www.ekologievobjektivu.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů