Pátek, 19. dubna 2024

Autosalon má pod palcem ekologie

Autosalon má pod palcem ekologie

Stačí letmý pohled na škálu vystavovaných vozů a prototypů a hned je jasno. Podobně jako již počátkem března na autosalonu v Ženevě, je i na Mezinárodním automobilovém veletrhu (IAA) ve Frankfurtu dominantním tématem ochrana životního prostředí.

Na veletrhu, který je od včerejška přístupný pro novináře a ve čtvrtek bude prostřednictvím německé kancléřky Angely Merkelové slavnostně otevřen pro veřejnost, jsou přitom k vidění nejen menší a úspornější auta, ale také velké vozy s novou technikou, která lépe chrání životní prostředí.

Celkově na 62. ročníku autosalonu chtějí výrobci aut představit 128 novinek, z toho 88 světových premiér.

Premiéra Fabie Combi

Jednu z nich měla včera i nová Škoda Fabia Combi. Model, který by měl jít do prodeje na začátku příštího roku, by podle člena představenstva Škody Auto Eckharda Scholze měl stát od 285 900 korun. Nová Fabia Combi je podle ČTK o něco větší a objemnější než současný model.

I česká automobilka ve Frankfurtu myslí na životní prostředí, a představila proto studii vozu Fabia Scout a novou modelovou řadu Greenline, která je zaměřená na nižší emise oxidu uhličitého (CO2). Ve Švédsku pak podle ČTK Škoda začne prodávat model Octavia Combi FlexFuel, jehož motor je upraven speciálně pro spalování paliva E85, neboli směsi bioetanolu a benzinu, která se ve Švédsku běžně používá.

Evropská dceřiná společnost amerického koncernu General Motors (GM) - Opel, naopak sází na elektromotor. Včera koncern představil studii vozu Flextreme, který by díky kombinaci elektromotoru a malého dieselového motoru měl mít spotřebu pouhých 1,5 litru pohonných hmot na sto ujetých kilometrů.

"Tento vůz bude schopný ujet 55 kilometrů jen díky elektřině," citovala agentura AP šéfa GM pro Evropu Carl-Petera Forstera. Tím se výrazně sníží také emise CO2, zhruba na 40 gramů na kilometr. Nejdříve by ale tato technika měl na trh přijít v roce 2010.

Do té doby chce Opel i mateřský koncern GM životní prostředí šetřit díky hybridním motorům, na které sází i mnozí výrobci z Japonska, jako například Toyota.

GM uvede ještě letos ve Spojených státech na trh celkem čtyři modely s touto technikou, do konce příštího roku by jich v prodeji mělo být již osm. V Evropě by se s hybridním motorem měl začít prodávat model Corsa 1,3 CDTi, který pak bude potřebovat jen 3,75 litrů nafty na 100 kilometrů.

VW navazuje na tradici

Kromě nejrůznějších nových technologií, které šetří životní prostředí, jsou v popředí zájmu návštěvníků i nové modely automobilek. Německé Audi tak například představí nové A4, BMW model M3, Aston Martin "služební vůz" Jamese Bonda - model DB S v sériové výrobě a Fiat "revival" svého známého modelu 500.

Na svou tradici chce navázat také největší evropský výrobce Volkswagen, který ve Frankfurtu představí studii malého vozu "New Small Family". Praktické auto do města by mělo, podobně jako veleúspěšný model Brouk, mít motor vzadu. Jeho cenu sice šéf Volkswagenu Martin Winterkorn ještě sdělit nechtěl, podle odhadů expertů by se ale mohla pohybovat pod 10 000 eur.

Západ kontra Asie

Ne pro všechny výrobce ale IAA začal hladce. Pouhý den před zahájením autosalonu vyvrcholil spor mezi německým BMW a čínským konkurentem Shuanghuan. Evropský distributor asijských aut totiž na výstavě chtěl představit model CEO, který se podle názoru bavorské automobilky příliš podobá jejímu modelu X5. BMW se nyní rozhodlo proti distribuci auta v Evropě podat žalobu.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů