Pátek, 19. dubna 2024

V pondělí si Evropský týden mobility užijí zejména chodci

V pondělí si Evropský týden mobility užijí zejména chodci

Tématem letošního Evropského týdne mobility je „Ulice pro lidi“, a proto se řada měst v pondělí 17. září zaměří  na bezpečnost chodců, na umístění přechodů, pěší zóny a další témata.

Magistrát Hradce Králové bude mezi žáky všech hradeckých škol zjišťovat, jakým způsobem se děti dopravují do školy a zpět a pokusí se vytypovat místa, kde žákům hrozí potenciální nebezpečí dopravní nehody. Výsledky průzkumu pomohou při vyhodnocení Strategického plánu rozvoje města. Také v Přešticích bude v ZŠ vyhlášena akce „Bezpečná cesta do školy“ – děti budou moci poukázat na riziková místa při cestě do školy a navrhnout, jak by situaci řešily. Také v Hroznové Lhotě se zaměří na bezpečné přecházení – pracovníci Obecního úřadu budou ráno pomáhat chodcům, hlavně dětem na přechodech.

V Hodoníně budou již od ranních hodin rozmístěny hlídky městské policie na hlavních tazích do města a u základních škol, aby prověřily vybavení kol a nošení přileb u dětí. Bezpečně vybavení cyklisté dostanou samolepku vzorného cyklisty. I v Turnově se městská policie podívá na to, zda děti na cestě na kole do školy nosí přilbu, v Říčanech a ve Strakonicích budou na dopravních hřištích připraveny soutěže pro děti i dospělé, zaměřené na bezpečnou dopravu.

V Praze bude v pondělí Den pražské železnice, který upozorní na to, že i vlak je rychlým prostředek dopravy po hlavním městě. Ráno porovná testovací tým rychlost a komfort cesty do práce vlakem, MHD, autem a na kole. V kině Světozor je připraven speciální dokumentární večer na dopravní téma.

Do Ostravy dorazí v pondělí Preventivní vlak bezpečné železnice, který tvoří speciální kinovůz a výstavní salónní vůz. V kinovoze bude připraveno promítání filmů na téma bezpečnosti (především na železnici). V salónním voze bude připravena výstava se stejnou tematikou a především budou na místě odborníci Drážní inspekce, BESIPu i Českých drah, kteří budou s návštěvníky diskutovat.

Kompletní přehled programů jednotlivých měst najdete na http://www.env.cz/etm.

Další informace:

České stránky kampaně: http://www.env.cz/etm

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů