Úterý, 16. dubna 2024

V neděli začne již pošesté v ČR Evropský týden mobility

V neděli začne již pošesté v ČR Evropský týden mobility

V neděli 16. září začíná v 75 českých a moravských městech již pošesté Evropský týden mobility, během kterého se v celé Evropě lidé účastní akcí, které organizuje jejich město, obec či oni sami. Vyvrcholením Týdne mobility je Evropský den bez aut (22. září) – zábava, soutěže, pohoda na ulici bez aut. Jeho letošním heslem jsou „Ulice pro lidi“.

 

Celoevropská kampaň upozorňuje na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou ve městech a zároveň propagovat možnosti a výhody používání udržitelných forem dopravy (pěší chůze, kolo, tramvaj, autobus, vlak).

 

V průběhu Evropského týdne mobility se vedle kampaně zaměřené na jednotlivé dny – Den pěší chůze, Den veřejné dopravy, Den cyklistiky, Den zelených stezek, Den pro pohyb a zdraví, apod. - město zavazuje, že provede pozitivní změny, které poslouží rozvoji města dlouhodobě, např. zklidnění center a městských čtvrtí (obytné zóny, pěší zóny), omezení nákladní dopravy v centru, stavby pro bezpečnost občanů a hlavně dětí apod.

 

V České republice se do kampaně zapojí 75 měst, tím se v Evropě řadíme na 6. místo co do počtu měst. Na evropské stránky kampaně se zatím přihlásilo 33 zemí (30 z Evropy a tři z jiných kontinentů – Brazílie, Ekvádor a Thajsko). Celkem se kampaně účastní 1429 měst (číslo se ještě do soboty 16. září určitě zvýší).

 

Ve 22 našich městech bude jeden den MHD zdarma s různými obměnami. V Ostravě se 21. září stane platnou jízdenkou v MHD také platný malý technický průkaz, v Kroměříži bude malý technický průkaz platit jako jízdenka po celý týden a v Luhačovicích bude 20. září ráno zdarma vypravena autobusová linka ČSAD pro městskou hromadnou dopravu.

 

V Praze se např. v neděli zájemci mohou vydat vlakem do Zbraslavi na prohlídku stavby Pražského okruhu a odpoledne v Modřanech také pojedou rodiny s dětmi na „Pražské cyklozvonění“. V Praze se také koná celotýdenní série aktivit pod heslem Zažít město jinak, kterou pořádá platforma Auto*Mat (http://www.auto-mat), Den bez aut tu vyvrcholí již tradiční cyklojízdou, na které se loni sešlo bezmála 1300 cyklistů (http://www.cyklojizdy.cz). V Ústí nad Labem pojedou na in-linech velký okruh městem, přičemž bude odkloněna doprava, zatímco v Litoměřicích uspořádají zábavné dopoledne pro všechny prvňáčky na dopravním hřišti.

 

Programy jednotlivých měst podle krajů, podle dnů i podle abecedy najdete na www.env.cz/etm. Pro bližší informaci z měst se můžete obrátit přímo na místní koordinátory kampaně (kontakt je uveden v programu města nebo přímo v Seznamu kontaktů).

 

Další informace:

České stránky kampaně: http://www.env.cz/etm

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů