Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k novelizaci směrnice o kosmetických výrobcích 76/768EEC. Cílem novelizace je doplnit seznam látek, jejichž použití je zakázáno o dalších 49 substancí užívaných při výrobě barev na vlasy. Komise žádá zainteresované strany o poskytnutí dalších informací (informace o bezpečnosti látek, dopad zákazu na firmy, výzkum a vývoj, spotřebitele, apod.) o těchto substancích, které pomohou při rozhodování o případném zákazu.
Konzultace je otevřena do 10. října 2007. Své podněty a připomínky můžete zasílat emailem na adresu entr-hairdyes@ec.europa.eu.
Konzultační dokument http://ec.europa.eu/enterprise/cosmetics/doc/consultation_ban_49_2007_08.pdf

V Dánsku se daří výzkumu a vývoji v oblasti biotechnologií. Svědčí o tom statistiky Eurostatu, které sledují počet patentů v oblasti biotechnologií podaných u Evropského patentového úřadu na 1 mil. obyvatel. Dánsko s 31,4 patenty na milion obyvatel tvoří světovou špičku a je následováno Islandem (26,5) a Izraelem (18,9). Průměr EU je 5,3 patentů na milion obyvatel. Česká republika tohoto průměru ani zdaleka nedosahuje. V roce 2003 bylo českými subjekty podáno je 7 patentů, což je srovnatelné s Řeckem, Polskem nebo Portugalskem.

Novým generálním ředitelem pražské firmy Ekolamp, která v Česku od roku 2005 provozuje sběr a ekologické zpracování osvětlovacích zařízení, je Novozélanďan Andrew Brookie (40), který má zkušenosti zejména s evropskými a asijskými trhy. Od počátku 90. let pracoval v maďarské filiálce KPMG, pět let působil jako partner a finanční ředitel pro středoevropský region ve firmě Young & Rubicam, tři roky byl generálním ředitelem pražské pobočky světové reklamní agentury DDB a posléze se stal finančním ředitelem DDB pro Čínu, Japonsko, Koreu a Vietnam. Brookie vystudoval účetnictví a finance na novozélandské Massey University a je autorizovaným účetním. K jeho zájmům patří ekologické zemědělství.

Pracovní skupina britské opoziční Konzervativní strany se včera vyslovila pro ekologické daně a "zelenou revoluci". Zpráva požaduje moratorium na jakékoli rozšiřování letišť v Británii a zvýšení daní zejména pro leteckou civilní dopravu a pro automobily s vysokou spotřebou. I když jde o pracovní dokument, vůdce strany David Cameron, který důraz na životní prostředí prosadil do stranické politiky, řekl, že schvaluje jeho celkové zaměření.

Už delší dobu se vedou spory o tom, zda výstavba sportovišť pro olympijské hry v Praze neublíží syslům, jimž se velmi dobře daří na pozemcích letňanského sportovního letiště a golfového hřiště blízko plánovaných hlavních olympijských staveb. Kolonie je pod ochranou; je to národní přírodní památkou a oblast by měla být zařazena do evropského systému chráněných území Natura 2000. Upozornil na to právník Petr Kužvart z Ateliéru pro životní prostředí.

Česká obchodní inspekce při nedávných kontrolách nezjistila v motorové naftě vyšší obsah biosložky, než jaký povolují normy. Přimíchávání malého množství metylesteru do motorové nafty je v Česku povinné od začátku září. Marie Paděrová z ústředního inspektorátu inspekce řekla, že inspektoři odebrali v Praze, Brně a Ostravě dvacet vzorků nafty. "Přídavek metylesteru řepkového oleje byl zjištěn v osmi vzorcích, přičemž činil maximálně 2,2 procenta objemu kontrolovaného paliva." Povoleno je maximálně pět procent.

Assam. Voda začíná opadávat, počet uprchlíků v Assamu v severovýchodní Indii se zvedl o 3 milióny. Neustálé přívalové deště způsobily v oblasti rozvodnění toků, které tam zaplavily 9 tisíc vesnic z 23 tisíc. Rozsáhlé oblasti Assamu zůstávají nepřístupné pro pomáhající a veřejné školy se přeměnily na přechodné ubytovny pro evakuované. Do pomocných operací se zapojila armáda s helikoptérami a čluny a úřady zařídily dalších 500 uprchlických táborů. Vláda, podle agentury Asianews, vykazuje v oblasti od června přes 60 mrtvých a více než 10 miliónů osob, které z domovů vyhnaly záplavy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů