Pátek, 29. března 2024

Ekologové kritizují vládu kvůli politice územního rozvoje

Ekologové kritizují vládu kvůli politice územního rozvoje

Podle nevládních organizací Atelier pro životní prostředí, Arnika, Ekologický právní servis a Zelený kruh nemá Česká republika vytvořenou politiku územního rozvoje, kterou vyžaduje nový stavební zákon. Kvůli vládě, která podle nich s vypracováním územního plánu zaspala, hrozí české krajině škody. Organizace proto vyzvaly premiéra Mirka Topolánka a ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby vláda chybějící dokument zpracovala.

"Nový stavební zákon vychází z předpokladu, že vláda zpracuje jakýsi územní plán České republiky, z něhož vyjdou územní plány krajů a následně plány jednotlivých obcí. Bylo by to i logické. Sama vláda ale tento postup ignoruje a vnáší do stavebního rozvoje měst a obcí chaos a nejistotu," uvedl pro ČTK Luděk Šikola z Ekologického právního servisu.

Územní plánování v celé zemi se doteď řídí starou koncepcí, která podle ekologů obsahuje řadu kontroverzních projektů, jako jsou jezy na dolním Labi a Berounce, silnice R 52 z Brna na Vídeň nebo nová dráha na letišti v Praze-Ruzyni.

Současná koncepce také odporuje legislativě EU - například směrnicím o ochraně ptactva a dalších volně žijících živočichů zapojených do soustavy Natura 2000. Autoři zprávy upozorňují i na to, že kraje začaly nevyhovující podklady přebírat do svých vlastních územních plánů.

Podle Martina Skalského ze sdružení Arnika stojí za nečinností vlády zájem "betonářské" lobby. "Kdyby vláda postupovala podle zákona, řada problematických staveb by musela projít veřejnou diskuzí a novým hodnocením dopadů na životní prostředí. A zřejmě by z plánu musela zmizet," prohlásil.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů