Pátek, 19. dubna 2024

Bambusové dřevo, ekologický materiál, který překročil hranice

Bambusové dřevo, ekologický materiál, který překročil hranice

Bambus je velmi oblíbeným přírodním materiálem, který se hojně používá především v nábytkářském průmyslu. Je lehký, hladký, má krásnou barvu, roste obdivuhodně rychle a je možné z něho vytvořit hotová umělecká díla. Někteří kreativní jedinci se však rozhodli, že by byla škoda tuto ekologickou surovinu nevyužít i jiným, možná poněkud neobvyklým způsobem.

Helma pro motocyklisty
Napadlo by vás vyrábět z bambusu motorkářskou helmu? Jak vidno, někoho ten nápad vyloženě nadchl a vytvořil helmu pod názvem ROOF R06. Skořepina je vyrobena z malých bambusových proužků a zcela odpovídá evropským bezpečnostním normám.

Jedná se však pouze o limitovanou sérii a jedna taková ekologická helma vychází na 380 dolarů, což je asi 7600 Kč. Takže až budete chtít něco jak se říká „zaklepat na dřevo“, máte skvělou možnost.

Dekorativní tapety
Nudí vás už obyčejné, hladké zdi? Chtěli byste interiér vašeho bytu nějak ozvláštnit, ale netušíte jak? Speciální desky vyrobené z bambusových vláken dodají vašemu domovu zcela jiný rozměr. Jedná se od čtverce velikosti 18 x 18 palců, které se jednoduše nalepí na zeď a originální tapeta je na světě.


Ekologická technika
Notebooky se v poslední době natolik rozšířily, že už ho má skoro každý, kdo aktivně používá počítač ke své práci. Konečně tu máme nápad, jak i techniku vyrábět s ohledem na přírodu. Firma Asus uvedla na trh notebook z bambusu, který je stoprocentně ekologický a recyklovatelný. Navíc leštěné bambusové dřevo vypadá opravdu luxusně.

Stejně tak se z bambusu v Hong Kongu začaly vyrábět i počítačové myši. Umíte si představit, jak musí být příjemné pracovat s takovou myší z přírodního materiálu? Hladká, hřejivá a příjemná na omak.

Ani televize nezůstaly pozadu. LCD obrazovka o úhlopříčce 19“ už je k mání a vás může příjemně blažit pocit, že při sledování oblíbeného seriálu nebo fotbalu nezatěžujete životní prostředí.


Zdroj fotografií: Trendhunter.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů