Sobota, 20. dubna 2024

Firmy se musí pojistit proti škodám, jež způsobí životnímu prostředí

Firmy se musí pojistit proti škodám, jež způsobí životnímu prostředí

Praha - Chemičky, hutě či papírny ponesou větší odpovědnost za případnou škodu na životním prostředí. Návrh zákona o ekologické újmě, kterou schválila vláda, stanovil přísnější podmínky pro předcházení a nápravě škod, které by podniky způsobily například na chráněných rostlinách nebo ve vodních tocích.

"Vybrané podniky budou povinny přijímat preventivní nebo nápravná opatření, a to bez ohledu na to, jestli porušily zákon nebo příslušné povolení," uvedlo ministerstvo životního prostředí, které návrh zákona o ekologické újmě připravilo na základě evropské směrnice o odpovědnosti za životní prostředí.

Přijmout preventivní opatření před případnou ekologickou újmou budou moci přikázat podnikům i úřady, například Česká inspekce životního prostředí.

Pokud zákon schválí i parlament, podniky se budou muset od roku 2013 proti případné ekologické škodě pojistit. Z této povinnosti se budou moci vyvázat, pokud hodnocení rizik prokáže, že případná újma na životním prostředí nepřekročí 20 milionů korun.

Továrny se nebudou muset pojistit ani v případě, pokud mají platný certifikát ekologického řízení, jehož součástí je i zabezpečení před případnými ekologickými haváriemi.

"V případě, že podnik způsobí ekologickou újmu a neporuší přitom zákon nebo příslušné povolení, mohou jim být zpětně proplaceny již vynaložené náklady na provedená nápravná opatření," dodalo ministerstvo životního prostředí.

Zákon o ekologické újmě se nevztahuje například na mimořádné živelní události, jako jsou povodně nebo uragány, anebo na válečné konflikty.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů