Čtvrtek, 28. března 2024

Pátek Evropského týdne mobility – sedněte na kolo či na loď a vyražte do terénu

Pátek Evropského týdne mobility – sedněte na kolo či na loď a vyražte do terénu

Evropský týden mobility pomalu spěje ke svému vyvrcholení – Evropskému dni bez aut, kterým bude sobota 22. září. Ale ani pátek nezůstane bez zajímavých akcí, na které zve více než sedm desítek měst, která se letošního Evropského týdne mobility účastní.

V Karviné děti a dospělí vyjedou „S kolem kolem Karviné“. Trasa povede cyklistickými stezkami městem Karviná a bude plná zajímavých soutěží. Ve Varnsdorfu pojedou děti i dospělí na „cyklovýlet za čerstvým vzduchem“; dále se tento den bude hrát fotbalový turnaj o pohár starostky. Také v Písku je pátek ve znamení cyklistiky – pojede se jednak cyklistický závod v Palackého sadech, dále cyklojízda městem a po výlet cyklostezce.

Také v pátek vyjedou do ulic některých měst cyklojízdy. V Plzni se startuje v 16:30 ze Smetanových sadů (viz http://www.cyklojizdy.cz), v Ostravě v 17:00 od Nové radnice (http://www.ostravskecyklojizdy.wz.cz).

Město Letovice nabídne rodinám s dětmi tradiční Drakiádu a ve Velkém Meziříčí bude v Jupiter Clubu soutěžní dopoledne pro žáky ZŠ zaměřené na  znalosti, orientaci  a dovednosti v silničním provozu. Klub českých turistů připravil v Moravské Třebové pro děti Cestu za pokladem. Zároveň na náměstí T.G. Masaryka budou děti jezdit na kole, odpovídat na vědomostní testy a Policie ČR a Městská policie jim předvedou ukázky své práce.

V Praze je pátek 21. září Dnem informací o dopravě. Vedení města ráno slavnostně zahájí akci v nově otevřeném magistrátním infocentru. Odborníci pak budou informovat veřejnost o zklidňování dopravy pomocí zón placeného stání, o zvyšování bezpečnosti na pozemních komunikacích a o projektu Bezpečné cesty do škol. K dispozici bude také loď bratří Formanů na Vltavě na trase Praha, Roztoky u Prahy a Kralupy nad Vltavou při akci, nazvané Tam na kole, zpátky lodí (viz http://www.auto-mat.cz).

Kompletní přehled akcí a aktivit Evropského týdne mobility najdete na stránce http://www.env.cz/etm.

 

Další informace:

České stránky kampaně: http://www.env.cz/etm

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů