Čtvrtek, 18. dubna 2024

Děti Země upozorní na sobotní Den bez aut na magistrále

Děti Země upozorní na sobotní Den bez aut na magistrále

Transparentem vyvěšeným nad pražskou magistrálou budou v pátek 21. 9. členové sdružení Děti Země upozorňovat na sobotní Den bez aut. „Chceme vyzvat řidiče, aby alespoň jeden den autem nejezdili,“ vysvětluje smysl akce Vojtěch Toman z pražské pobočky Dětí Země.

Děti Země vyhlašují na sobotu 22. září již patnáctý ročník Dne bez aut, na stejný den vyhlašuje Evropská komise 8. ročník tzv. Evropského dne bez aut. „Den bez aut má upozornit na negativní dopady automobilismu, zvláště ve městech. V mnoha evropských městech úřady opakovaně vyzývají občany, aby auty nejezdili, v Praze se to ale zatím nikdy nestalo. Prý máme nejlepší MHD a to stačí,“ říká Toman.

Den bez aut má být vyvrcholením Evropského týdne mobility. Letošní motto Ulice lidem mělo vyzvat města, aby trvalými opatřeními zlepšovala podmínky pro bezpečný pohyb chodců a cyklistů a upozorňovala na nebezpečí spojená s přebujelou automobilovou dopravou. „Na magistrátu to pochopili tak, že mají poslat děti na dopravní hřiště, místo toho, aby aktivně zlepšovali podmínky nejzranitelnějších účastníků provozu a zpříjemňovali jim pohyb po městě. Největší nebezpečí pro zdraví a životy Pražanů představují automobily, těm se ale vše stále podřizuje,“ doplňuje Toman.

Mezi opatření na podporu šetrných způsobů dopravy patří například omezování rychlosti v obytných zónách (tzv. Zóny 30 km/h), rozšiřování stávajících a zřizování nových pěších zón, cyklistické pruhy na vozovkách, či stavební úpravy pro zpomalení vozidel a úpravy přechodů. Žádná podobná trvalá opatření však město v rámci Evropského týdne mobility nepředstavilo. „Pokud město nechce upozorňovat na negativní dopady přebujelého automobilismu, musíme to dělat alespoň my,“ uzavírá  Vojtěch Toman z Dětí Země.

kontakty:

Ing. Vojtěch Toman, Děti Země, email: dz.praha@seznam.cz, tel.: 606 566 368

Radovan Šteiner, radní pro dopravu, email: Radovan.Steiner@cityofprague.cz,

tel.: 236 002 341

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů