Čtvrtek, 25. dubna 2024

Větrníky, doprava, brněnská příroda a co na to občané?

Větrníky, doprava, brněnská příroda a co na to občané?
Ekologický institut Veronica vydal čtyři publikace o životním prostředí nejen v Brně, ale i v Jihomoravském kraji. Vydány byly dva sborníky z konferencí, které proběhly v prvním pololetí letošního roku – Větrné elektrárny v Jihomoravském kraji a Dopravní politika jižní Moravy a Dolních Rakous po deseti letech. Publikace Občanské aktivity - zkušenosti z Jižní Moravy je souborem rozhovorů se členkami a cleny občanských iniciativ o tom, co to v současné době znamená být aktivním občanem. V další nové publikaci ekoporadny Veronica Brněnská příroda a územní plán se můžete seznámit s názory skupiny odborníků, která vznikla kolem Domu ochránců přírody v Brně, na přírodní rámec Brna. Cílem publikace je mimo jiné povzbudit čtenáře v účasti na veřejných projednáních územního plánu, připomínkování konceptu i konečné verze plánu.

„Sborník k dopravě je dvoujazyčný, neboť konference k dopravě mezi Brnem a Vídní se v dubnu zúčastnili i zástupci dolnorakouských neziskových organizací a úřadů“ upřesňuje Hana Chalupská. Konference proběhla ve spolupráci s organizací Děti Země 5.dubna 2007 a zúčastnilo se jí 70 osob – zastoupeny byly ministerstva dopravy, životního prostředí, ministerstvo pro místní rozvoj, krajští i brněnští zástupci, starostové i členové občanských iniciativ.

„Chyběla nám odborná a věcná diskuse k větrným elektrárnám, proto jsme zorganizovali k tomuto tématu konferenci a tento sborník“ vysvětluje Radim Vítek z Ekologického institutu Veronica důvody, proč akce a publikace vznikla. Červnové konference na půdě Jihomoravského kraje a pod záštitou pana Venclíka navštívilo přes sto zástupců obcí, projektantů, investorů, ochranářů, energetiků a dalších. „Diskuse byla místy velmi vyhrocená, dosvědčuje to různorodost pohledů na využívání obnovitelných zdrojů v kraji a sborník z konference nabízí všem seznámit se argumenty, které na konferenci zazněly,“ doplnil Vítek.

Soubor rozhovorů „Občanské aktivity – zkušenosti z Jižní Moravy“ nabízí občanům zahlédnout zákulisí života lidí, kteří hájí životní prostředí své, svých sousedů, ale i budoucích generací ve svém volném čase, na úkor své rodiny, peněz a často i zdraví. Co je posiluje? Kde vidí největší problémy u projektů, které ohrožují jejich místo pro život? Jaké jsou účinné metody k obhajobě lesa, ticha nebo zeleně ve městě? Pokud se občan chystá založit občanské sdružení, odpovědi na tyto otázky mu mohou pomoci se připravit na úskalí, která občanská angažovanost přináší.

Brněnská příroda a územní plán je souborem článků odborníků, kteří s ohledem na nově vznikající brněnský územní plán upozorňují na potřebu chránit brněnskou přírodu již nyní. „Do naší poradny chodí řada klientů a klientek s problémy, které mají příčinu právě v územním plánu. Město schválí například plochu pro služby vedle vaší zahrady a když tam vyroste supermarket, těžko už se lze bránit. Je třeba již nyní, aby Brněné nový územní plán sledovali a svoje připomínky ve správný čas podávali,“ komentuje publikaci Hana Chalupská. Regionální sdružení Českého svazu ochránců přírody v Brně přípravu nového územního plánu sleduje a je připraveno připomínkovat koncept právě s ohledem na ochranu přírody a krajiny v Brně. V publikaci se čtenáři dozvědí, jaké brněnská příroda a krajina skýtá poklady a jak je chránit.

Všechny publikace jsou dostupné v elektronické podobě zde www.veronica.cz, případně je možné je objednat přes elektronický obchod či získat zdarma v Ekologické poradně Veronica na Panské ulici 9 v Brně.
Kontakt: ZO ČSOP Veronica, Hana Chalupská

e-mail: hana.chalupska@veronica.cz telefon: 542 422 757, 731 181 990
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů