Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

SOKOLOVSKO - Očekávané teplejší počasí předznamenaly včera ranní mrazíky. Na šumavské Horské Kvildě naměřili meteorologové v noci na čtvrtek 5,8 stupně Celsia pod bodem mrazu. „Nejde ale o žádný rekord,“ uvedl správce zdejší meteorologické stanice Karel Tittl.

Nejvíce je suchohřibů, babek, klouzků a masáků * V nižších polohách lze najít kozáky i křemenáče Roste všechno a rostou všude. Dokonce i tam, kde normálně houby nebývají. Například na zahrádkách nebo v městských sadech.

Neobvyklé zvíře ve čtvrtek spatřilo několik Brňanů při venčení psů nedaleko sportovního letiště v Brně-Medlánkách. Z blízké zoo před 14. hodinou uprchl pavián, samec vzácného poddruhu dželada z hor Etiopie, a namířil si to k letišti.

Estonská vláda nepovolila koncernu Nord Stream AG, který buduje nový plynovod vedoucí z Ruska do Německa, průzkum dna Baltského moře ve svých výsostných vodách. Společnost o něj požádala v souvislosti s chystanou změnou trasy plynovodu.

BUDAPEŠŤ - Vedení maďarské metropole zvažuje poplatek za vjezd aut do centra. „Počet aut neúnosně roste, a nevidíme jiné východisko,“ uvedl primátor Gábor Demszky. Podobná opatření zavedla i některá další evropská města, například Londýn.

O pomoc při řešení ekologické situace v čínských provinciích požádal v úterý v Pekingu předsedu ČSSD Jiřího Paroubka ředitel mezinárodního oddělení KS Číny Wang Ťia-žuej. „Potřebujeme především technologie, které by nám pomohly s likvidací odpadu,“ podotkl podle zprávy, kterou Právu poskytla tisková mluvčí ČSSD Květa Kočová. Paroubek se setkal i s místopředsedou zahraničního výboru parlamentu Ma Wen-pchuem.

Řecký premiér a vítěz nedělních parlamentních voleb Kostas Karamanlis sestavil novou vládu, v níž kvůli problémům při zvládání nedávné vlny lesních požárů zrušil ministerstvo veřejného pořádku. Policii a hasiče, kteří pod tento resort dosud spadali, přičlenil do kompetence ministerstva vnitra.

V pondělí projedná vláda:

9.
Návrh na změnu bodu II usnesení vlády č. 647 z 11. června 2007 o obeslání 6. ministerské konference Evropské hospodářské komise OSN "Životní prostředí pro Evropu" (Bělehrad, 10. - 12. října 2007)
č.j. 1367/07 - předběžně rozesláno dne: 17.09.2007
Předkládá: místopředseda vlády a ministr životního prostředí

10.
Žádost o výjimku podle § 43, § 16 odst. 2 písm. b) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, ze základních ochranných podmínek Národního parku Podyjí pro Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje k uspořádání terénního cvičení integrované záchranné služby.
č.j. 1365/07 - předběžně rozesláno dne: 17.09.2007
Předkládá: místopředseda vlády a ministr životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů