Středa, 24. dubna 2024

Chrudimský městský úřad se chce chovat ekologičtěji

Chrudimský městský úřad se chce chovat ekologičtěji

Chrudim - Chrudimská radnice se chce chovat tak, aby činnost úřadu co nejméně ohrožovala životní prostředí. Město by mělo po schválení v zastupitelstvu přijmout v Evropské unii používaný systém environmentálního řízení a auditů EMAS a dodržovat jím daná kritéria. Úředníci budou například důsledněji třídit odpady nebo prosazovat ekologická paliva v městských autobusech, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí chrudimského městského úřadu Ivo Rychnovský.

"Jedním z kroků je zavedení opravdu striktní separace odpadu přímo na úřadě. Částečně se to děje již dnes, ale chceme to dotáhnout do konce včetně třídění hliníkových a skleněných obalů," uvedl Rychnovský. Na radnici by se rovněž měl co nejvíce používat recyklovaný papír.

Radnice by také chtěla více omezit emise výfukových plynů. "Bude nutné zmapovat problematické lokality a postupně je řešit, třeba pomocí obchvatů. Můžeme také s provozovatelem městské hromadné dopravy pracovat na zefektivnění linek nebo přechodu na jiná, ekologičtější paliva," řekl Rychnovský. Radnice také bude při nákupu spotřebního materiálu upřednostňovat výrobky s ekologickým certifikátem, což označuje za "zelené nakupování".

"EMAS je v podstatě stejná značka jako ISO nebo některá další hodnotící kritéria kvality chodu úřadu," uvedl místostarosta Chrudimi Petr Řezníček. Přechod na systém EMAS bude trvat nejméně 12 měsíců. "Úřad se jím začne řídit a zhruba po roce nebo po roce a půl se provede vyhodnocení, zda plníme předepsaná kritéria. Teprve poté získáme příslušné osvědčení," uvedl Rychnovský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů