Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rakouská architektura: ekologie a design

Rakouská architektura: ekologie a design

Desítky přednášek i výstav o architektuře a další doprovodné akce uchvátily minulý týden Prahu. První ročník Týdne architektury Architecture Week 2007 navštívili hosté z osmi zemí a tisíce návštěvníků. Unikla vám tato akce? Nemusíte čekat celý rok na její pokračování. Postupně vám přineseme to nejzajímavější, co se zde dělo.

Zajímá vás, jak se bydlí a staví v Rakouskou?  Jde o symbiózu ekologie a designu. Stejně byla nazvaná i přednáška , která se konala v rámci Architecture Week 2007.

Stavebnictví v Evropě má na svědomí více než čtyřicet procent celkové spotřeby energie a více než padesát procent spotřeby materiálu. Tyto hodnoty názorně dokazují význam stavebnictví v oblasti udržitelného rozvoje. Lidé se musejí uskromnit: Evropa dosáhne stanoveného snížení emisí skleníkových plynů pouze pokud se masově zlepší energetická efektivita budov. Celkový  stav životního prostředí v Evropě silně závisí na poklesu užívání neobnovitelných materiálů ve stavebnictví.

Rakouský stavební sektor za posledních několik let významně posílil své aktivity v těchto dvou oblastech. Měřeno počtem budov na jednoho obyvatele je Rakousko nejvýznamnějším producentem pasivních a nízkoenergetických domů na světě. Navíc má bohaté zkušenosti  s nahrazováním neobnovitelných materiálů ve všech druzích stavebních prvků. Několik příkladů dokazuje možnost atraktivního propojení kvalitního designu s ekologickou šetrností.

Jeden příklad za všechny

Příkladem může být škola ve městě Klaus. Nová budova je zasazená do okolní individuální zástavby. Tělocvična vytváří chráněné nádvoří - směrem k silnici obklopené porostem ze kterého je přístup jak do školy, tak do tělocvičny a knihovny.

Celá stavba je ze dřeva.


V hlavní části se nacházejí všechny všeobecné i odborné učebny stejně jako administrativní zázemí. Vstup do žebrované hlavní budovy vede přes velkorysý prostor sahající přes tři patra s horním osvětlením. Učebny v přízemí a ve vyšších patrech spojují můstky. Podlouhlá přední část ukrývá dvoupatrovou odpočinkovou halu, vchod a další rekreační prostory stejně jako knihovnu ve vyšším patře.
Celá stavba je ze dřeva. Díky řízené ventilaci a optimalizovanému vnějšímu plášti dosahuje tepelná spotřeba vytápěné podlahy méně než 15kwh na metr čtvereční, čímž splňuje požadavky na pasivní domy. I v Rakousku jde o pilotní projekt svého druhu.

Zdroj: www.bydletelepe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů