Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise publikuje Zelenou knihu o městské dopravě, která je základem pro diskusi o budoucnosti evropské městské dopravní politiky. Zelená kniha se zaměřuje na 5 hlavních oblastí: plynulá doprava v městech a metropolích, zelenější města a metropole, chytřejší městská doprava, dostupná městská doprava a spolehlivá a bezpečná městská doprava.  Zelená kniha si všímá i otázek financování, sběru dat a nové kultury městské dopravy. Do diskuse nad Zelenou knihou je možné se zapojit do 15. března 2008.

V červnu 2007 zahájila Česká geologická služba řešení nového tříletého projektu zahraniční rozvojové pomoci ČR, jehož objednatelem je Ministerstvo životního prostředí ČR. Projekt s názvem Regionální geologický výzkum pro definici a predikci přírodních nebezpečí v centrální části Střední Ameriky zahrnuje Nikaraguu, Kostariku a Salvador. Projekt navazuje na předchozí aktivity našich geologů v Nikaragui (1997-2006), Salvadoru (2003-2005) a Kostarice (2006).

LIBEREC - Výstava, kterou je možné zhlédnout do 8. října v liberecké zoologické zahradě, vznikla v rámci projektu Ochrana životního prostředí v našem městě a jeho okolí. „Projekt se zabývá základy ekologie. Děti tvořily výkresy a fotografie, které se zaměřily na hezká místa v okolí Liberce, na ekologickou činnost  lidí a podobně,“ uvedl ředitel ZŠ Kunratická Jaroslav Vykoukal.  Děti v tvůrčí čnnosti podpořil učitel Radko Hodboď, který se se svými žáky věnoval jak přípravě projektů, tak samotné tvůrčí činnosti. Děti například zobrazily, na co dnes lidé myslí.

Nejúspornější automobily, které jezdí na amerických silnicích, vyrábějí japonské firmy Honda a Toyota. Ukázaly to výsledky šetření za rok 2007, které provedla americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA).

K zajímavostem festivalu designu nazvaného Designblok (Ode dneška do neděle) patří také výstava fotografií Ekodomov ve Škodově paláci - budově magistrátu v Jungmannově ulici. Fotografové Marta Pavlíková a Richard Rameš představují snímky dvou ročníků módní přehlídky zaměřené na ekologické módní návrhářství Nulový odpad a soutěže Miss Kompost.
Podrobný program přinášejí stránky www.designblok.cz.

Domažlice - Český svaz ochránců přírody Libosváry zve od 20. září do 31. října na výstavu do Muzea J. Jindřicha. Mimo jiné se v expozici dozvíte, jaké jsou možnosti úspor energie. Součástí výstavy jsou vzorky tepelných izolací, solární kolektor apod. Otevřeno je každý všední den od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Vstup zdarma.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů