Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zatímco v létě nakupovali u nás řidiči litr dieselu až o dvě koruny laciněji než benzinu, nyní se rozdíl snížil téměř o korunu a koncem roku už tradičně obě paliva dosáhnou zhruba stejné ceny.
Letošní cenový vzestup nafty nastartovalo už povinné přimíchávání ekologické směsi metylesteru řepkového oleje (MEŘO). Hned od prvního září, kdy začala platit příslušná novela zákona o ochraně ovzduší, vylétly ceny za diesel nahoru - MEŘO je totiž dražší než samotná nafta a litr paliva zdražuje zhruba o 40 haléřů.

O letošní alternativní Nobelovy ceny se včera ve Stockholmu podělili bojovníci za práva farmářů a proti pochybným patentům na modifikované zemědělské kultury, bojovníci za mír a prosazovatelé ekologické solární energetiky ve třetím světě. Porota ocenila v první řadě manžele Percyho a Louisu Schmeiserovy z Kanady, kteří se systematicky zasazují za zachování biologické mnohosti a za práva rolníků. Další ceny dostali právní odborník Christopher Víramantry ze Srí Lanky za boj proti hrozbě atomových zbraní, mírová aktivistka Dekha Ibrahimová Abdiová z Keni a společnost Gramín Šakti z Bangladéše za výrobu komponentů solární energetiky pro širší vrstvy obyvatel.

Vláda včera Zprávu o životním prostředí ČR za rok 2006 přijala. Zpráva tak poputuje do parlamentu, než bude moci být vydána tiskem.

Nelibost nad odstoupením ministryně školství Dany Kuchtové se chystají svému stranickému šéfovi Martinu Bursíkovi sdělit členové moravskoslezského sdružení Strany zelených. Náhoda jim přála, Bursík ve čtvrtek přijede do Ostravy.

Občanské sdružení Energy Consulting České Budějovice chystá při výstavě Pragobuilding doprovodnou konferenci CEEERES (Středoevropská konference o energetické hospodárnosti a obnovitelných zdrojích energie), která bude 24. - 26. 1. 2008 v Praze. Zájemci o konferenci po elektronickém přihlášení získají zdarma vstup na celou výstavu. Na konferenci vystoupí přední čeští odborníci, kteří seznámí účastníky s novými trendy v revitalizaci panelových domů, dále s možností využití solárních kolektorů, tepelných čerpadel a jimých alternativních zdrojů energie.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů