Čtvrtek, 28. března 2024

Další šance pro zpětný sběr elektroodpadu

Co s elektrozařízením, když doslouží?
Další šance pro zpětný sběr elektroodpadu
Vyřešit tento problém by měl pilotní projekt Dosloužily? Zaslouží si recyklaci! Testování se účastní středočeské obce Okrouhlo, Slapy, Svinaře, Zadní Třebáň, Jíloviště, Pohoří, Bratřínov, Líšnice, Černolice a Trnová.

V pěti obcích mají obyvatelé k dispozici uzavřený kontejner podobný barevně rozlišeným popelnicím na papír či sklo. Občané druhé poloviny obcí mohou odevzdávat elektroodpad jednou měsíčně do mobilního kontejneru s obsluhou. Snahou je porovnat efektivnost obou způsobů likvidace vysloužilých elektrospotřebičů. Už letos v listopadu mají být výsledky testu vyhodnoceny a navrženy optimální způsoby sběru. Cílem je zvýšit sběr elektroodpadu v obcích do 1000 obyvatel.

POPRVÉ V EVROPĚ

Do stacionárního kontejneru je možné vyhazovat malá elektrozařízení, například fény, kulmy, klávesnice, kalkulačky, rychlovarné konvice, mobilní telefony nebo hračky. Rozměr otvoru pro vhození je 30x50 cm, což odpovídá velikosti standardního počítače.

"Je to vůbec poprvé, kdy se tento druh kontejneru používá pro zpětný odběr elektrozařízení, a to nejen v ČR, ale i v Evropě," konstatoval Jan Vrba, jednatel společnosti Asekol, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení.

A proč si společnost Asekol vybrala pro pilotní projekt středočeské obce? Ve Středočeském kraji žije v obcích do 1000 obyvatel skoro 40 % lidí, což je nejvíc ze všech krajů. Obce zapojené do projektu byly vybrány tak, aby se nacházely ve vzdálenosti do 40 kilometrů od místa zpracování elektroodpadů. Pilotní projekt financují Středočeský kraj a Asekol, s. r. o. Organizuje jej Safina, a. s., zpracovatel materiálů s obsahem drahých a neželezných kovů. Svoz má na starosti Remondis, spol. s r. o.

Letos v červenci uskutečnila společnost Asekol v malých obcích Středočeského kraje na vzorku 100 osob bleskový průzkum. Výsledky ukázaly, že čtvrtina občanů hází vysloužilá elektrozařízení do popelnice, šestina je skladuje doma, 45 % se jich zbaví ve sběrném dvoře nebo v rámci mobilního svozu a 5 % je vrátí v prodejně při nákupu nového elektrospotřebiče. "Překvapilo nás, že 40 % občanů neví, jak se elektrozařízení zbavit ve své obci," uvedl Jan Vrba.

"V průběhu projektu bychom mohli vybrat 30 až 50 tun vysloužilých elektrozařízení. Při prvním mobilním svozu 21. července bylo v pěti obcích sebráno 1080 kilogramů. Když se stacionární kontejnery anebo častější mobilní svozy osvědčí, počítáme s rozšířením projektu i do dalších obcí a krajů," dodává.

CÍL: ČTYŘI KILOGRAMY

Současné výsledky ukazují, že objem zpětného odběru elektrozařízení v ČR vzrůstá. Jen společnost Asekol zaznamenala za prvních pět měsíců letošního roku proti stejnému období roku 2006 odběr elektroodpadu o téměř 90 % vyšší. Zatímco loni vybrala v přepočtu na jednoho obyvatel více než půl kilogramu elektrozařízení, letos očekává prolomení hranice jednoho kilogramu.

Podle směrnice EU musí ČR do roku 2008 zpětně odebrat 4 kg na obyvatele a rok. Zatím se u nás celkově vybírá zhruba polovina. "Přestože se může zdát, že čtyřkilogramová hranice je za stávajících podmínek nedosažitelná, opak je pravdou. Asekol v roce 2008 plánuje odebrat 1,2 až 1,5 kg elektrozařízení na osobu a rok. Pokud podobný standard splní i ostatní kolektivní systémy, tento cíl není nepřekonatelný," věří Jan Vrba.

V zemích EU se však průměrná výše sběru pohybuje kolem 9,6 kilogramu. Nejlépe na tom jsou skandinávské země.


Kolektivní systémy pro zpětný odběr elektroodpadu

V ČR funguje pět kolektivních systémů, které zajišťují zpětný odběr elektroodpadu: Asekol, s. r. o., Ekolamp, s. r. o., Elektrowin, a. s., Rema, a. s., Retela, s. r. o. Kolektivní systémy jsou neziskového charakteru. Jsou financovány výrobci a dovozci, kteří využívají jejich služeb. K tomu slouží tzv. recyklační příspěvek, který platí zákazník k ceně nového elektrospotřebiče při jeho nákupu.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů