Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podnikatelská mise do Hongkongu. České firmy, které mají zájem působit na obrovském trhu Číny, zve Svaz průmyslu a dopravy ČR k účasti v podnikatelské delegaci doprovázející náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapu při jeho pracovní návštěvě Hongkongu 24. - 30. října 2007. Mise se uskuteční v době konání veletrhů Eco Expo Asia a Hong Kong International Building Materials & Construction Equipment Fair. Znečištění ovzduší a vod je pro Čínu velkým problémem, a proto patří technologie pro ochranu životního prostředí k velice perspektivním oborům.

Dřevařský veletrh v Petrohradě. Jeden z největších veletrhů dřevařské technologie a zpracování dřeva v Rusku Technodrev 2007 se bude konat 9. až 12. října v Petrohradu. V rámci tohoto veletrhu pořádá agentura CzechTrade katalogovou vzorkovou výstavu, na níž zve české dřevařské firmy zaměřené na těžbu a přepravu dřeva, stroje na jeho opracování, technologie na výrobu nábytku a nářadí. Kontakt ludmila.brodova@czechtrade.cz.

Vláda včera rozdělila mezi jednotlivé podniky povolenky na emise oxidu uhličitého na léta 2008 až 2012. Kabinet vycházel z celkového množství povolenek 86,8 milionu po jedné tuně, které Česku na jaře schválil Brusel. "Přišli jsme s metodikou rozdělování povolenek, která je fér," řekl ministr životního prostředí Martin Bursík. V předchozím období se povolenky rozdělovaly podle odvětví, nyní podle velikosti zdroje znečištění. Malá zařízení, která produkují méně než 50 000 tun ročně, si vůči průměru skutečných emisí ve dvou předchozích letech polepší o sedm procent, velké zdroje o 1,3 procenta.
ČEZ dostane povolenky na 34,1 milionu tun, což jsou dvě pětiny celkového objemu. Příděl je o 2,8 milionu tun nižší než v předešlém období.

Legislativa. Kalifornský soud zamítl žalobu státu Kalifornie, který se domáhá odškodnění od automobilek za škody, způsobené změnami klimatu v důsledku emisí vypouštěných jimi vyráběnými automobily. Z odůvodnění rozsudku vyplývá, že hlavním důvodem je, že soudu nepřísluší stanovovat emisní limity. Zástupci státu Kalifornie zvažují odvolání s tím, že soudy v jiných případech, jako jsou například ekologické havárie na řekách, hranice přípustného znečisťování určují.

Největší evropský závod na zkapalněný zemní plyn spustilo Norsko, konkrétně státní norský plynárenský a ropný koncern Statoil, který provozuje také naleziště v Barentsově moři, z něhož se plynovodem dlouhým 143 kilometrů plyn vede do závodu poblíž Hammerfestu. Před zkapalněním se plyn čistí od CO2 a rtuti, kysličník uhličitý se stlačí a vede zpět do naleziště, kde se uloží a minimalizují se tak emise. Závod stavěla německá skupina Linde. Zkapalněný plyn se bude převážet tankery pro zákazníky v Evropě a USA.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů