Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologická sdružení nemají na Zlínsku své pobočky

Ekologická sdružení nemají na Zlínsku své pobočky

ZLÍNSKO - Ekologických organizací je na Zlínsku jako šafránu. Není to tím, že by region patřil v otázce životního prostředí mezi ty nejvzornější. Může za to prý nedostatek odvážných jedinců, kteří by měli talent, schopnosti a odhodlání se do něčeho takového pustit. Důsledkem toho je například málo ekocenter a středisek environmentální výchovy. Chybějí i výraznější diskuse mezi ochranáři a orgány státní správy či podnikatelskými subjekty.

„Pobočky nevládních neziskových ekologických organizací jsou velice náročné na vedení. Chce to člověka, který ví, co chce a jak toho dosáhnout. Musí umět na svou stranu strhnout lidi a jejich pozornost. Takoví se těžko hledají,“ uvedl mluvčí Dětí Země Miroslav Patrik.

Děti Země mají dvanáct poboček po celé republice. Zlínu je nejblíže ta v Brně a ve slováckých Mutěnicích. I ve Zlíně ještě před pěti lety jedno kontaktní místo bylo, ale zaniklo. „Vzniklo díky skupině mladých kamarádů, které problematika životního prostředí zajímala. S postupem času se ale rozešli. Pobočka se nestačila profesionalizovat a zanikla,“ vysvětlil Patrik. Nové středisko na Zlínsku by Děti Země uvítaly. „Trend je ale spíše takový, že vznikají místní občanská sdružení, která se věnují konkrétním věcem. Jedno takové vzniklo například ve Vizovicích kvůli výstavbě komunikace R49,“ řekl Patrik s tím, že každou podobnou iniciativu Děti Země vítají.

Pobočku v regionu nemá ani sdružení Arnika. „Na Zlínsku se zatím nenašel nikdo, komu by byly aktivity Arniky blízké a zároveň měl odvahu pobočku zřídit. Rozhodně to není tím, že by si v regionu ekologické organizace nenašly témata,“ řekl mluvčí Arniky Marek Jehlička. „Pokud se nějaký odvážlivec najde, určitě budeme rádi,“ doplnil. V současnosti mají Zlíňané Arniku nejblíže v Ostravě.

Jedinou hojně zastoupenou organizací na Zlínsku je Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Středisek má v regionu hned šest, například ve Zlíně, Slavičíně, Valašských Kloboukách nebo Vizovicích.
 Veronika Jurčová

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů