Středa, 24. dubna 2024

Které ICT firmy podporují ekologii?

Které ICT firmy podporují ekologii?

Tento týden byly zveřejněny výsledky nejnovější studie organizace Carbon Disclosure Project (CDP), což je koalice více než 315 globálních investorů s majetkem přesahujícím 41 bilionů dolarů. Průzkum CDP byl sestaven na základě odpovědí společností, nacházejících se v žebříčku Financial Times 500 (FT500), na téma změn klimatu. Vytvořená zpráva obsahuje velice seznam Climate Disclosure Leadership Index (CDLI) globálních korporací, které aktivně podporují otázky změny klimatu. Sun Microsystems se umístil na špičce žebříčku.

Sestavením prestižního seznam CDLI byla pověřena agentura Innovest. Tento seznam zahrnuje 68 společností žebříčku Financial Times 500 (FT500), které se moderním způsobem staví k rizikům a příležitostem spojeným se změnou klimatu. Zároveň zveřejňují informace o kvalitě a efektivitě svých programů na snižování celkových emisí skleníkových plynů.

Významného ocenění se dočkala společnost Sun Microsystems, jejíž ekologické aktivity byly zhodnoceny velice pozitivním způsobem. Společnost Sun Microsystems byla přímo oceněna jako "Nejlepší ve své třídě" za svůj otevřený přístup k řešení změn klimatu ve zprávě CDP.

Mezi ekologické inovace Sunu patří server Sun Fire SPARC Enterprise T1000/T2000, který je podle údajů výrobce třikrát až pětkrát energeticky účinnější než nejbližší konkurenční produkt a jako první server v historii získal nárok na výraznou slevu od energetické společnosti. Dalším ekologickým produktem Sun je program Open Work umožňující zaměstnancům pracovat z domova nebo ve flexibilní kanceláři a tím ušetřit životnímu prostředí 30 000 tun oxidu uhličitého ročně.

"Sun se odlišuje od svých konkurentů tím, že zveřejňuje informace, které investoři potřebují k posouzení jeho připravenosti na výzvy a příležitosti spojené se změnou klimatu," řekl generální ředitel CDP Paul Dickinson.

Z ostatních světových hráčů na trhu informačních a komunikačních technologií se v žebříčku CDLI umístily za Sun Microsystems i jiné známé společnosti. Sun zaznamenal výsledek 85 bodů v žebříčku CDLI. Na druhém místě to byla americká firma IBM společně se společností Dell. V měření CDLI získaly obě společnosti shodně 90 bodů. Pozici za nimi si drží společnost EMC, jež dosáhla 95 bodů. Z ICT firem se v žebříčku ještě umístila společnost Hewlett-Packard, která zaznamenala 100 bodů.

Ze zprávy o přístupu globálních společností k otázkám klimatu vychází informace o tom, že 80 % společností si uvědomuje rizika klimatických změn a celých 95 % z nich implementovalo jistou formu ochrany proti skleníkovému efektu.

Zdroj: Carbon Disclosure Project and Wal-Mart Launch Climate Change Partnership

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů