Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Badatelé z Akademie věd v jižních Čechách přišli na to, že volně se pasoucí dobytek nepřispívá ke zhoršování skleníkového efektu pouze přežvykováním (při němž vzniká značné množství plynů); skleníkový efekt prý podporují také mikroorganismy z trusu.

Slováci se k zákazu kouření v restauracích a na veřejných místech staví ochotněji než Češi, zjistila agentura Synovate.

Brusel nyní čeká, zda ho poctí návštěvou kalifornský "gubernátor" Arnold Schwarzenegger. V unijních institucích se pilně spekuluje o tom, že by mohl dorazit ještě v říjnu. Bývalá akční hvězda ale nepotvrzuje návštěvy ani setkání více než týden předem, a tak nikdo neví, jestli skutečně přijede. Brusel dnes k Schwarzeneggerovi nevzhlíží kvůli filmům s Terminátorem, ale kvůli boji s globálním oteplováním.

Evropská komise publikuje Zelenou knihu o městské dopravě, která je základem pro diskusi o budoucnosti evropské městské dopravní politiky.
Zelená kniha se zaměřuje na 5 hlavních oblastí: plynulá doprava v městech a metropolích, zelenější města a metropole, chytřejší městská doprava, dostupná městská doprava a spolehlivá a bezpečná městská doprava. Zelená kniha si všímá i otázek financování, sběru dat a nové kultury městské dopravy.

Tuzemští autodopravci chtějí prostřednictvím poslaneckého návrhu prosadit nové úlevy ze silniční daně pro ekologická nákladní vozidla. Podle návrhu, který připravilo sdružení Česmad Bohemia ve spolupráci s ministerstvem financí, by nárok na snížení sazby měly nákladní vozy devět let od první registrace. Na konci letošního roku končí úlevy 40 až 48 % pro vozy plnící ekologickou normu Euro 2, respektive Euro 3 a vyšší. Podle nového návrhu by se sazba silniční daně první tři roky od registrace snížila o 48 procent, další tři roky o 40 procent a zbývající období o 25 procent. Nové nákladní vozy musejí v současnosti plnit emisní normu Euro 4. Ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek řekl, že motivaci k nákupu ekologických vozidel nejen firmami a nejen užitkových vozidel a současnou motivaci k vyřazování starých vozidel by měla vláda urychleně řešit. Podle údajů sdružení je nyní obnova tuzemského vozového parku na úrovni 3 % ročně, zatímco v západní Evropě je to 8 až 10 %. Průměrné stáří je u osobního vozového parku téměř 14 let.

Společnost 3M oznámila, že její systém přípravy a stříkání barev (PPS - Paint Preparation System) obdržel letos ocenění International Environmental Excellence in Transporation. Cenu získávají organizace, které výrazně přispěly k omezení dopadů automobilového průmyslu na životní prostředí. 3M PPPS je unikátní uzavřený systém přípravy a stříkání barev, díky kterému není zapotřebí používat oddělené filtry a nádoby na míchání barev. Ocenění získal v kategorii služeb, údržby a logistiky.

Pracovní skupina udržitelné logistiky při CLECAT - Evropská asociace spedice, dopravy a logistiky CLECAT (SSL ČR je členem) založila v minulých dnech na základě rozhodnutí svého představenstva novou pracovní skupinu Udržitelná logistika. Jde o to brát v úvahu rostoucí význam témat životního prostředí a jejich hospodářský dopad v dopravním sektoru na úrovni EU. Nová pracovní skupina se má zabývat všemi tématy, týkajícími se udržitelnosti v logistice se zvláštním důrazem na příslušnou legislativu EU. Prvního zasedání se účastnili delegáti národních svazů Francie, Německa, Holandska a Švédska. Další svazy, jako z Velké Británie, Itálie atd. deklarovaly svůj zájem na účasti v práci skupiny. Pracovní skupina odstartuje svou práci jako interdisciplinární poradní orgán a bude spolupracovat s ostatními odbornými složkami CLECAT. Za předsedkyni skupiny byla zvolena paní Erica Kronhorffer ze švédské Green Cargo (dceřiný podnik švédských drah) na doporučení svazu SIFA. Na prvním zasedání bylo rozhodnuto zaměřit se nejprve na environmentální legislativu EU.

Ekologie i pohodlí - Koncern firem ICOM transport (ICOM transport, ČSAD Ústí nad Orlicí, ČSAD Slaný, ČSAD Benešov, ČSAD Jindřichův Hradec, TRADO BUS a TRADO MAD) představil klíčový krok v modernizaci dopravní techniky s důrazem na ekologii a pohodlí svých cestujících - uvedl do provozu první z nových autobusů Mercedes Benz Intouro. Dodávka nových 600 autobusů bude realizována v průběhu pěti let. Autobusy budou dodány výhradně s motory Euro 5 s technologií BlueTec SCR, která je založena na procesu přeměny oxidů dusíku na dusík a vodní páru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů