Čtvrtek, 28. března 2024

Česko dostane od Švýcarska miliony na životní prostředí

Česko dostane od Švýcarska miliony na životní prostředí
 

Česku se po Novém roce otevře další miliardový zdroj. Po Norech nám své fondy jako "děkovné" za užívání obchodních výhod Evropské unie nabídne i Švýcarsko. Do českých projektů pošle helvétský kříž během příštích pěti let více než miliardu a půl korun.

"Nejpozději do konce roku podepíše Česko se Švýcarskem smlouvu na 110 milionů švýcarských franků, v lednu příštího roku by se měly rozjet první žádosti o udílení peněz na jednotlivé projekty," říká Ludmila Lefnerová z ministerstva financí, která má vyjednávání švýcarských peněz na starosti.

Nejvíce peněz půjde na projekty týkající se životního prostředí, do této oblasti chtějí Švýcaři poslat až třetinu z celého balíčku. Miliony korun se chystají také pro malé a střední podnikatele. Půjdou i do vědy a výzkumu, zdravotnictví a kultury. Prohloubit by se také měla spolupráce na úrovni výměnných programů pro školy.

Brusel v pátek schválil první tři operační programy, díky nimž do Česka, hlavně do vzdělávání, přitečou miliardy z evropských fondů. Mnohem méně "vydatný" švýcarský fond má fungovat právě jako jejich doplněk.

"Švýcarské fondy jsou určené pro projekty, které nedosáhnou na evropské peníze, protože nemají výraznější ekonomický kontext. Když uvedu příklad, tak evropské strukturální fondy by podpořily opravu nějaké památky v případě, že by na ni byl vázán rozvoj turismu v dané oblasti, zatímco švýcarské fondy jsou otevřené pro menší projekty, které mají za cíl jen zachovat kulturní dědictví, a jsou tak bez komerčního potenciálu," říká Lefnerová.

Švýcaři si, v duchu své ctěné tradice přímé demokracie, finanční pomoc pro východní Evropu odhlasovali před rokem v referendu. "I když Švýcarsko není členem EU, tak mu uzavřené smlouvy umožňují obchodovat na evropském trhu jako by členem bylo. V rámci toho se zavázalo přispět k vyrovnávání hospodářských a sociálních rozdílů pro nové členské země unie," říká tisková mluvčí švýcarského velvyslance Jeana-Francoise Kammera.

Švýcarské "mecenášství" souvisí také s tím, že se jako neutrální země stane součástí schengenského prostoru. Švýcaři už dříve Čechům finančně pomáhali, ale mnohem menší částkou - podle ambasády ročně rozdávali padesát tisíc franků na malé projekty, třeba na podporu vzdělávání Romů.

Švýcaři si v rámci systémové pomoci budou projekty sami schvalovat a pravděpodobně si dobře ohlídají, jak se s jejich penězi bude zacházet.

Podobná pečlivost charakterizuje tzv. norské fondy, čítající 110 milionů eur, které fungují na stejném principu kompenzace přístupu na trh EU.

"Norové mají velký zájem na tom, aby věděli, kam jejich peníze jdou. Na poslední chvíli si norská strana vynutila kontrolní mechanismus, kdy jsme si museli sjednat expertní skupinu nezávislých odborníků, kteří dokážou posoudit, zda jsme projekt naplnili správně," říká Jan Drozd z Národního parku České Švýcarsko, který z norských fondů získal 360 tisíc eur na monitoring stavu přírodního prostředí v parku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů