Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologické středisko v Oldřichově: kontrast historie a moderny

Ekologické středisko v Oldřichově: kontrast historie a moderny

Oldřichov v Hájích (Liberecko) - Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje (STŘEVLIK), které vzniklo v Oldřichově v Hájích na Liberecku, je zajímavým kontrastem historické a moderní architektury. Vedle 350 let staré památkově chráněné roubenky vyrostl moderní areál. Vyprojektován byl tak, aby náklady na energie byly co nejnižší. Vybaven je tepelným čerpadlem, systémem rekuperace a solárními panely, řekl dnes ČTK náměstek libereckého hejtmana pro životní prostředí Radim Zika.

Vybudování areálu, který bude sloužit praktické ekologické výchově dětí z celého Libereckého kraje, přišlo od roku 2001 na téměř 80 milionů korun. Tři čtvrtiny prostředků spotřebovala poslední etapa, která byla dokončena letos v září. Zhruba 90 procent nákladů poslední etapy, která přišla na 60,5 milionu korun, poskytl Státní fond životního prostředí a zbytek financoval ze svých prostředků Liberecký kraj. "Nové budovy byly vyprojektovány tak, aby co nejvíce využívaly moderní technologie s nízkými provozními náklady," vysvětlil Zika.

V nových budovách je ubytovna s 50 lůžky, kuchyní a jídelnou. Ubytovací kapacita zařízení se tím ztrojnásobila. Rozšíření střediska umožní uspokojit rostoucí poptávku škol po pobytových programech zaměřených na ekologii. Ročně by mělo areál využít kolem 15 000 lidí. "Hlavní náplní střediska jsou programy pro mateřské, základní i střední školy, při nichž se děti seznamují s nejrůznějšími tématy od přírodovědných, přes globální ekologické problémy až po témata zaměřená na staré české zvyky a tradice," dodal Zika.

V rámci dostavby se rozšířilo i zázemí pro ekologickou výchovu. Přibyla například moderně vybavená laboratoř pro přírodovědná pozorování. Areál získal čistírnu odpadních vod, rozšířena byla farma pro hospodářská zvířata. Při stavbě bylo maximálně využito recyklovaných a přírodních materiálů, návštěvník tak může mít pocit, že nové budovy stojí už léta.

Areál krajského střediska ekologické výchovy vznikl kolem památkově chráněné roubenky, jejíž záchranu zahájily před lety obec společně s ekologickou organizací Suchopýr. Na záchranu roubenky, která byla v dezolátním stavu, přispěla i Evropská unie z programů Sapard a Phare. Středisko nabízí několik desítek výukových programů zaměřených na vodu, les a další oblasti životního prostředí. Programy jsou jednodenní nebo pětidenní pobytové.

Leona Vacková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů