Úterý, 23. dubna 2024

Pražské služby koupí zametací a odpadové vozy na plyn

Pražské služby koupí zametací a odpadové vozy na plyn

Praha - Pražské služby koupí nové zametací vozy a vozy pro svoz odpadu, které budou jezdit na stlačený zemní plyn. Celková cena pěti nových vozidel je přes 30 milionů korun, dvěma miliony přispěje pražský magistrát. Novináře o tom dnes informoval magistrát.

Pražské služby koupí do konce roku tři vozy na odvoz a recyklaci odpadu. Jeden bude stát 5,3 milionu. Do března se pak firma dočká i dvou vozů na čištění a údržbu komunikací za 6,4 milionu korun. Budou ještě potřebovat speciální prachové filtry, které zvýší ekologický efekt čištění. Nová vozidla budou jezdit zejména v centru metropole.

Současné stroje, které Pražské služby využívají, jezdí na naftu. Jen na svoz odpadu se jich v metropoli pohybuje zhruba 90. Jejich pořizovací cena je sice až o dva miliony nižší, palivo je ale zase dražší. Pět nových vozů na pohonu uspoří za deset let deset milionů korun. Naftové vozy také produkují větší množství škodlivin. Pražské služby jednají také s Pražskou Plynárenskou o vybudování nové plnící stanice na zemní plyn.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů