Pátek, 19. dubna 2024

Zájem o zdraví a zdravý životní styl stoupá

Zájem o zdraví a zdravý životní styl stoupá

Zdraví a způsoby, jak si ho udržet co nejdéle, zajímá obyvatele našich měst stále více. Alespoň o tom svědčí rekordní počet zastoupených měst a obcí v celostátní kampani Dny zdraví, do které se již třináct let zapojují desítky členů Národní sítě Zdravých měst ČR. Do letošního ročníku se zapojilo rekordních 31 účastníků a oficiálně kampaň podpořil také jeden ze dvou Zdravých krajů – kraj Vysočina. Tématickou různorodostí i zapojením odborných partnerů v jednotlivých městech se jedná o vůbec nejrozsáhlejší akci na podporu zdravého životního stylu v České republice.

Kampaň Dny zdraví se zaměřuje na zdraví obyvatel v tom nejširším pojetí – tedy zdraví nejen jako absence nemoci, nýbrž stav celkové fyzické, duševní a sociální pohody. Letošní kampaň probíhá již od konce září a stovky akcí, soutěží výstav, seminářů a dalších aktivit spojených s tématem zdraví mohou lidé z celé České republiky navštěvovat až do konce října.  

V programu pro veřejnost ani letos nechyběla bezplatná měření krevního tlaku, cholesterolu či měření hladiny oxidu uhelnatého u kuřáků.  Mezi tradiční patří také biojarmarky s nabídkou biopotravin, odborné semináře k prevenci kouření, obezity a dalších tzv. civilizačních chorob. Nedílnou součástí Dnů zdraví je také pohyb – soutěže pro mladé, testy vytrvalosti pro dospělé a nordwalking, který šetří klouby při chůzi, pro nejstarší generace jsou jen malou ukázkou toho, co města a obce pro své občany připravily.

V rámci podzimní kampaně jsou Zdravými městy již tradičně podporovány i mezinárodní aktivity - charitativní Běh Terryho Foxe cílený na boj s rakovinou či happening Pochod všech generací.

Do konce října se můžete ještě zapojit do těchto chystaných akcí:

Chrudim - 24.října proběhne konference „Domácí násilí“, určená zejména odborníkům zabývajícím se  danou problematikou

Kostelec nad Orlicí -  23. října proběhne přednáška na téma „Správná výživa

Letovice -  25. října se uskuteční Den zdraví, jehož součástí je např. výstavka a prodej biopotravin, bylinných čajů, produktů z medu, ukázka rehabilitačních cvičení či přednáška na téma „Rizika vzniku nádorových onemocnění  a jejich prevence“

Litoměřice – 20. října proběhne „Odpoledne s jógou“ pro děti i dospělé v prostorách DDM Rozmarýn

Vsetín – 18. října je pořádána beseda „Správná výživa a jak na to

Aktuální informace o programech zúčastněných měst, obcí a regionů najdete na internetové adrese: www.nszm.cz.

 

Do kampaně se v letošním roce zapojili tito členové Národní sítě Zdravých měst: Kraj Vysočina, Drahanská Vrchovina, Blansko, Bolatice, Brno, Chrudim, Hodonín, Jihlava, Jilemnice, Karviná, Kopřivnice, Kostelec nad Orlicí, Kroměříž, Kuřim, Letovice, Litoměřice, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Orlová, Pelhřimov, Praha – Libuš a Písnice, Příbram, Prostějov, Strakonice, Štětí, Třebíč, Třeboň, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Velké Meziříčí, Vsetín.

 

Mediálním partnerem Dnů zdraví je Český rozhlas 2 – Praha.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů