Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Internetová galerie www.gaaleriie.net má tvořit zcela novou formu prezentace současné architektury. Cílem galerie je předvést současnou špičkovou architekturu s přesahy do životního prostředí. Je mezinárodní: internetové projekty a katalogy jsou v češtině a v angličtině. Umístění na internetu umožňuje sloučit výhody přednášky a výstavy.

Oprava dvoukilometrového úseku silnice I/47 v Přerově - Lýskách trvala díky unikátní technologii recyklace asfaltu pouhých šest týdnů. Recyklaci za studena přímo v místě stavby umožil systém několika strojů spřažených těsně za sebou. Recyklační zařízení využila při stavbě silnice společnost Skanska DS.

Necelých čtyřiadvacet hodin po světovém zveřejnění bude také v Praze představena již čtvrtá zpráva o stavu životního prostředí planety – Global Environmental Outlook 4 (GEO-4). Zprávu připravovalo téměř 400 expertů z celého světa a ve čtvrtek 25. října ji oficiálně v Nairobi a New Yorku publikuje Program OSN pro životní prostředí (UNEP).
Zpráva bude k dispozici na internetových stránkách UNEP na adrese http://www.unep.org/geo/geo4 po jejím oficiálním zveřejnění ve čtvrtek 25. října v 17:30 pražského času.

Evropská komise zahájila proti Nizozemsku druhou fázi řízení o porušení smlouvy ve věci snížené sazby DPH na některá dodání živých zvířat, především koní – odůvodněným stanoviskem požádala o vysvětlení. Obdobnou situaci šetří Komise ve formě úředního oznámení i v několika dalších státech včetně ČR (jde o Rakousko, Německo, Francii, Itálii, Irsko a Lucembursko). Výjimky na používání snížené sazby DPH musí být podle Komise vykládány striktně. Sníženou sazbu DPH lze uplatnit jen pro dodání zvířat k produkci potravin, což obvykle není případ dodávek koní.

V brněnském Komárově poblíž Kšírovy ulice hořela dnes dopoledne v areálu Kovošrotu skládka odpadků stavebního materiálu. S plameny bojovaly čtyři jednotky hasičů více než tři hodiny.
"Požár byl nejdříve nahlášen v deset hodin dopoledne jako vzplanutí unimo buňky, hasiči však na místě zjistili, že hoří skládka dřevěného a plastového odpadu na ploše patnáct krát patnáct metrů," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.  Oheň rozfoukával silný vítr, a komplikoval tak práci hasičům. Lidi v blízké Kšírově ulici obtěžoval hustý dým.
Podle Haida oheň nezpůsobil žádnou škodu, příčinu jeho vzniku proto nikdo zkoumat nebude.
                
Pardubický kraj se chystá na likvidaci skládky u Lukavice na Chrudimsku. Na skládku v minulosti odvážela odpady pardubická rafinerie Paramo, ale leží tu i komunální odpad a další obtížně zjistitelné látky. Do financování likvidace skládky chce kraj zapojit peníze z evropských fondů. Krajský radní Petr Šilar odhaduje, že sanační práce by mohly začít už v polovině příštího roku.
"Skládka Lukavice se připravuje již dlouhou dobu. Je to stará zátěž, která nemá tzv. svého majitele. To znamená, že není zjištěn povůdce. Z těchto důvodů a na základě zákonných předpisů se toho ujímá kraj jako investor. My jsme požádali o peníze z EU z operačního programu životního prostředí na likvidaci starých zátěží. Odhadovaná částka na likvidaci této skládky je zhruba 200 - 250 milionů korun."

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů