Čtvrtek, 28. března 2024

LED jsou přátelské

LED jsou přátelské
Pouliční osvětlení každodenně zvyšuje emise CO2 po celém světě. Výrazným krokem k ochraně životního prostředí v tomto směru představuje osvětlení využívající speciální LED diody. LED pouliční osvětlení se vyznačuje minimální spotřebou elektrické energie, mnohonásobně vyšší životností, je odolné vůči klimatickým vlivům a má také větší účinnost světelného kuželu. "Tím snižuje nejenom emise CO2, ale také tzv. světelné znečištění," upřesňuje Luboš Kruliš ze společnosti Osram, která LED diody vyvíjí.

Pouhých dvanáct diod Golden Dragon Oval Osram nabízí srovnatelnou intenzitu světla v porovnání s jedním tělesem klasického osvětlení, které osvěcuje cyklostezky nebo chodníky z výšky 3,4 metru. Každá z diod dokáže vyvinout (při 350 mA) světelný tok 60 lm. Příkon každé z nich je pouhých 1,12 W. Oválná čočka diody směřuje světlo dolů pod úhlem 80° x 120°. Díky tomu se žádné světlo neztrácí v oblastech mimo chodník, jak je tomu při klasickém kruhovém šíření světla u běžných těles pouličního osvětlení. Světlo se nešíří všemi směry, a dochází tak k výraznému snížení světelného znečištění.

U diod LED navíc není třeba využívat sekundární optiku, dají se proto využít ve svítidle prakticky libovolného typu. Osvětlení se dá ztlumit podle světelných podmínek a lze u něj dokonce i měnit barevnou teplotu s pomocí kombinací bílých a žlutých diod. Jejich dlouhá životnost (přibližně 50 tis. hodin) znamená nižší náklady na údržbu a také na provoz. Diody Osram splňují nároky RoHS a neobsahují olovo ani rtuť, a proto se po dosažení hranice své životnosti dají bez problémů zlikvidovat.

Diody LED se v rámci pouličního osvětlení využívají stále častěji. K jejich provozu je zapotřebí stejnosměrné napětí menší než 10 V, a tudíž je možné veškerou potřebnou energii zajišťovat solárními články bez nutnosti použít měniče na střídavé napětí 230 V. S problémy globálního oteplování planety a snižování emisí CO2 je pouze otázkou času, kdy se tento druh energeticky nenáročného osvětlení začne využívat po celém světě.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů