Středa, 24. dubna 2024

V Praze byl zahájen ekologický projekt týkající se čistoty města

V Praze byl zahájen ekologický projekt týkající se čistoty města
Cílem projektu je obměna stávajících vozů vozového parku Pražských služeb za vozy s pohonem na stlačený zemní plyn/ NNG).

Pražské služby zajišťují svoz odpadu a čištění komunikací. Rada hlavního města Prahy schválila na svém jednání 19.10.2007 příspěvek ve výši dvou milionů korun na nákup pěti nových vozidel v celkové ceně 30 366 770 korun. První tři vozy na odvoz odpadu  koupí Pražské služby do konce letošního roku a do března 2008 budou zakoupeny zbylé dva vozy na čištění a údržbu komunikací  v ceně 6 436 380 korun za vozidlo. K těmto dvěma vozům budou ještě zakoupeny speciální prachové filtry, které výrazně sníží ekologický efekt čištění. Nové vozy měly být využívány v nejvíce zatížených oblastech, jako je centrum města. Přestože je rozdíl v pořizovací ceně vozidla na naftu a CNG je při propočítání úspor v ceně paliva za užívání po 10 let výrazně výhodnější pro vozy s pohonem CNG. Pražské služby v návaznosti na užívání nových vozidel řeší se společností Pražská Plynárenská a.s. také variantu vybudování nové plnící stanice na CNG.

Pražské služby vykonávají úkoly spojené s funkcí operátora celopražského systému nakládání s komunálním odpadem na základě desetileté smlouvy. Smlouva byla s hlavním městem Prahou uzavřena po výběrovém řízení v roce 2001. Další informace o organizaci Pražské služby ZDE.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů